Az OLAF szabálytalanságokat talált a magyarországi iskolák digitális projektjében

Ville Itälä, az OLAF főigazgatójaAz Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) lezárta egy magyarországi digitális projekttel kapcsolatos vizsgálatot, több mint 3,6 millió euró uniós támogatás visszafizetésére tett javaslatot.

Az Európai Szociális Alap által finanszírozott projekt célja az oktatási létesítmények korszerűsítése volt, miközben javította és növelte az e-learninghez való hozzáférést. A projekt egyik fő eleme az általános és középiskolák informatikai eszközeinek beszerzése, valamint a tanárok megfelelő e-learning képzésének biztosítása volt.

Az OLAF vizsgálata számos szabálysértést tárt fel a közbeszerzési eljárás során. Ezek között szerepelt a felhívás műszaki specifikációjának utolsó pillanatban történő módosítása, valamint a nyertes cégnek versenyelőnyt biztosító legolcsóbb ajánlat kizárása. Az OLAF megállapította, hogy a szabálytalanságok nemcsak az uniós adófizetőkre, hanem a hallgatók tanulási tapasztalataira is hatással voltak, hiszen a projekt megfelelő megvalósítása mellett ugyanazon az áron kiváló hardvereket lehetett volna vásárolni.

Ville Itala, az OLAF főigazgatója a következőket mondta: „Az EU jelentős erőforrásokat fektetett be Európa digitálissá tételébe, és annak biztosításába, hogy ez az átalakulás az emberek és a vállalkozások javát szolgálja. A digitalizáció az EU Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszközének is az egyik pillére. Ez döntő fontosságú rugalmasságunk és innovációs potenciálunk szempontjából. Ebben az esetben az OLAF nyomozói megállapították, hogy a digitális projekt hatása a vártnál kisebb volt, és nem használta fel megfelelően az európai adófizetők pénzét.”

Az OLAF 3,6 millió euró visszafizetésére vonatkozó pénzügyi ajánlását elküldte az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Társadalmi Társadalmi Főigazgatóságának.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Román alkotmánybíróság: nem korlátozza a polgárok szabadságát az új kiberbiztonsági törvény

szo márc 4 , 2023
Nem sérti a román alaptörvényt, illetve nem korlátozza a polgárok szabadságát és alapvető jogait a kihirdetésre váró kiberbiztonsági törvény – állapította meg a román alkotmánybíróság. A testületnél az ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Ludovic Orban volt miniszterelnök által alapított Jobboldal Ereje (FD) törvényhozói emeltek óvást a Románia […]
kiberbiztonság

És még ez is...