Új szuperszámítógéppel erősödött az Európai Unió

MareNostrum 5 szuperszámítógépBarcelonában átadták a MareNostrum 5 elnevezésű legújabb világszínvonalú európai szuperszámítógépet.

Az Európai Bizottság közleménye szerint a 207 millió euróba kerülő MareNostrum 5 jelenleg egyike a világ tíz legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének, melynek a Barcelona Supercomputing Center ad otthont. Az eszköz márciustól lesz hozzáférhető az európai tudományos és ipari felhasználók széles köre számára. A MareNostrum 5 Európa „legzöldebb” szuperszámítógépe is, ugyanis energiatakarékos és teljes mértékben fenntartható energiával működik. A szuperszámítógép által termelt hőt annak az épületnek a fűtésére használják fel, ahol található.

A MareNostrum 5-öt kifejezetten összetett tudományos problémák megoldására tervezték. Támogatni fogja például a gyógyszer- és vakcinafejlesztést, valamint vírusterjedési szimulációkkal segíti majd az európai orvosi kutatást. A szuper-számítástechnika hagyományos céljaira is használható lesz, például az éghajlatkutatás, a mérnöki tudományok, az anyagtudományok és a földtudományok területén.

A szuperszámítógép más európai kezdeményezéseket is támogatni fog, például a Föld nagy pontosságú digitális modelljének globális szintű kidolgozását célzó Irány a Föld, valamint az EU által elindított úgynevezett európai virtuális emberi ikermodell kezdeményezést. A virtuális emberi ikermodell kezdeményezés segíteni fogja a tudósokat abban, hogy jobban megértsék az emberi szervezetet, és ezáltal utat mutat a jobb egészségügyi ellátás és a személyre szabott kezelések felé.

Az eszközt a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztői is használni fogják. A szuperszámítógép a jelenleg elérhető legfejlettebb gyorsító csipek segítségével ki tudja majd szolgálni a kialakulóban lévő MI-platformokat és növelni fogja az MI-alapú nagy európai nyelvmodellek teljesítményét.

A MareNostrum 5 szuperszámítógépet az Atos vállalat Bull SAS részlege építette. A gép tervezésében és fejlesztésében azonban több szervezet is részt vett. A számítógép Barcelona Supercomputing Centerben található, és az egyik legnagyobb teljesítményű számítógép a világon. A gép 314 Pflops-os csúcsteljesítményt nyújt, és több mint 200 petabyte tárhelyet és 400 petabyte aktív archívumot tartalmaz. A gépszörny a TOP500 listán a nyolcadik helyen áll. A gép egyedülálló architektúrája egy általános célú partícióval kombinálja a klasszikus számítást, és egy gyorsított partícióval, amely az NVIDIA Hopper processzorokra épül, és az mesterséges intelligenciára összpontosít.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Új elven működő elektronforrást hoztak létre magyar kutatók

pén dec 22 , 2023
ShareTweetPinShareÚj elven működő, nagy hullámhosszúságú fénnyel vezérelt elektronforrást hoztak létre szegedi, pécsi és budapesti kutatók, a megoldás új lehetőségeket nyithat a telekommunikációban, a biológiában, valamint az orvos- és anyagtudományban is. A Wigner Fizikai Kutatóközpont közleménye szerint a fény által előidézett elektronkibocsátás régóta ismert jelenség, tanulmányozása alapvető felfedezésekhez vezetett. E jelenség […]
Wigner Fizikai Kutatóközpont - lézerkisérlet

És még ez is...