Az EB javítaná a kibertámadásokra adott uniós reagálást

kibertámadásAz egyre gyakoribbá váló kibertámadások miatt az Európai Bizottság (EB) javaslatot mutatott be egy új közös, korszerű és összehangolt válaszintézkedésekre képes kiberbiztonsági egység létrehozásáról.

Az uniós bizottság hangsúlyozta, hogy a kibertámadások mind nagyságrendjüket, mind következményeiket tekintve egyre súlyosabbak, és komoly hatást gyakorolnak a közszolgáltatások működésére, valamint a vállalkozások és az emberek életére. A kiberbiztonsági közösségek, köztük a polgári, a bűnüldözési, a diplomáciai és a kibervédelmi közösségek, valamint a magánszektort képviselő partnerek túl gyakran végzik tevékenységüket egymástól elkülönülten. Ezért a közös kiberbiztonsági egység célja az lesz, hogy az EU és a tagállamok rendelkezésére álló erőforrásokat és szakismereteket összefogva hatékonyan megakadályozza, illetve eredményesen kezelje a tömeges biztonsági incidenseket és válságokat. A közös kiberbiztonsági egység révén virtuális és fizikai együttműködési platform is a rendelkezésükre áll majd. A platformként működő közös kiberbiztonsági egység a koordináció, a tudásmegosztás és akár előzetes figyelmeztetések révén biztosítani fogja az uniós válaszlépések összehangolását, és segítséget nyújt majd a támadásokat követő helyreállításhoz. Az uniós bizottság célja, hogy az egység 2022. június 30-ig megkezdje működését, 2023. június 30-ra pedig teljes mértékben kiépüljön.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Fogyasztóvédelem: tízből hat töltő rázhat

szo jún 26 , 2021
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) termékbiztonsági laborvizsgálatán húsz töltőből tizenkettőt áramütés-veszélyesnek ítéltek meg a szakemberek. A súlyos kockázatot hordozó árucikkeket a vásárlóktól is visszahívják — közölte a tárca. Az ITM akkreditált műszaki laboratóriumának vizsgálatai szerint a mintavételezett termékek hatvan százaléka, húszból egy tucat töltő nem tett eleget a követelményeknek. […]
Cseresnyés Péter kereskedelempolitikáért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár