Spiegel: az okostelefonokba is belelát az NSA

 

Hozzáfér az okostelefonok felhasználói adataihoz az elektronikus hírszerzésre szakosodott amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) — írta a Der Spiegel. A lap szerint az NSA szakértői egy 2010-es elemzésben megállapították, hogy az okostelefonok rendkívül gyors terjedése megnehezíti “a célpontok klasszikus elemzését”. Az ügynökség ezért munkacsoportokat állított fel az Apple iPhone telefonok és az iOS operációs rendszer tanulmányozására, a Google által kifejlesztett Android operációs rendszer vizsgálatára, valamint annak feltárására, hogy miként lehet feltörni a legbiztonságosabb okostelefonként számon tartott Blackberry készülékeket. Edward Snowdentől származó ügynökségi dokumentumok alapján a szakértők nem találtak lehetőséget arra, hogy tömegesen kémleljék ki az okostelefonokat, de a kiszivárogtatott anyagok nem hagynak kétséget afelől, hogy ha az amerikai titkosszolgálati szerv megfigyelési célpontként határoz meg egy okostelefont, akkor megtalálja a módját, hogy hozzáférjen a benne tárolt adatokhoz, például híváslistákhoz, SMS-ekhez, és akár a készülék kamerájával készített felvételekhez is – írta a Der Spiegel nyomán az MTI.

Népbetegség a nomofóbia
Az adatok kinyeréséhez a készüléktulajdonosok is hozzásegítik az NSA-t, mert elhanyagolják az adatbiztonság kérdését. Az okostelefon-használók egyetlen jellemző aggodalma az, hogy nem tudják használni a készüléket, mert nincs térerő, wifi vagy mobilinternet – állapították meg az ügynökség szakértői, akik a nomofóbia (nomophobia – no mobile phobia) kifejezéssel illetik ezt a jelenséget a Snowden-féle iratok szerint.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

A Huawei berendezkedik Magyarországon

ked szept 10 , 2013
  Bővíti biatorbágyi üzemét és minden Európába szánt termékét Magyarországon keresztül készül az európai piacra szállítani a Huawei Technologies Hungary – jelentette be Bin Junszong, a vállalat ügyvezető igazgatója. Elmondta: a Huawei Technologies Hungary közel harmincezer négyzetméteres, havonta háromezer kamiont indító logisztikai központot létesít a Biatorbágyon. Valamennyi európai piacra szánt […]