Átadták az OSZK digitalizáló központját

Országos Széchényi KönyvtárKözgyűjteményi digitalizáló központot adták át az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK).

A közel tízmilliárd forintból kialakított központban évente tízmillió oldalt lehet digitalizálni. A lapbehúzó szkenner óránként tízezer oldalt képes feldolgozni, de hangfelvételek, mozgóképek digitalizálása is lehetséges a központban. A digitalizációs központban klimatizált teret építettek ki, valamint kidolgozták a szükséges hardveres és szoftveres környezet is, ennek köszönhetően a tömeges digitalizálás mellett a védendő dokumentumok manufakturális feldolgozása is lehetséges. Több telephelyen, katasztrófatűrő kialakításban összesen 22 ezer terabyte felhőalapú tárterület jött létre a KIFÜ üzemeltetésében a projektben létrehozott informatikai rendszerek elhelyezésére, futtatására.

A bejelentésen elhangzott, hogy a nemzeti könyvtár nyolcvan különböző adatbázisban tárolt adatvagyonát tavaszra egyetlen adatbázisba integrálják. Az OSZK folyamatosan bővíti a Magyar Elektronikus Könyvtár, valamint az elektronikus periodika archívumok anyagát, 2020-tól pedig sorra indította új digitális tartalomszolgáltatásait, amelyek idén tavasszal tovább bővülnek. Az OSZK digitális szolgáltatásaira 2021-ben már 36 millió megkeresés érkezett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Matolcsy: Ideje betiltani a kriptovaluták bányászatát és kereskedelmét az EU-ban

szo febr 12 , 2022
„Kína múlt szeptemberben minden kriptovalutával végzett tevékenységet törvényellenesnek nyilvánított, az orosz központi bank pedig a kriptovaluták bányászatának és kereskedelmének betiltását javasolja (Max Seddon és Eva Szalay, 2022. Január 20., FT). Teljes mértékben egyetértek a javaslattal és támogatom az EU fő pénzügyi szabályozó szervének álláspontját, miszerint az Uniónak be kellene tiltania […]
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke

És még ez is...