Az új lengyel kormány újra a köz médiumává alakítaná a „közmédiát”

Donald Tusk a SzejmbenA jövő évi lengyel költségvetésben egyelőre nem biztosítják a közmédia finanszírozását, az csak a jelenlegi helyzet „javítása” után lesz lehetséges – jelentette ki Donald Tusk új lengyel kormányfő.

Tusk a 2024-es költségvetési tervezetről szóló kormányülést követően tartott sajtókonferenciát. „Egy olyan közmédia, mint amilyen most van, egyáltalán nem érdemli meg, hogy az adófizetők zsebéből finanszírozzák” – fogalmazott Tusk újságírói kérdésre válaszolva. „Készen állunk arra, hogy a közmédiát esetleg a helyzet javítása után támogassuk” – jelentette ki, hozzátéve: a jövő évi költségvetésben egyelőre semmilyen eszközöket nem különítenek el a közmédia működtetésére.

Arra vonatkozóan, hogy a szejm napirendre tűzi a lengyel közszolgálati televíziót, rádiót és a PAP hírügynökséget érintő határozatot, Tusk elmondta: a dokumentum „az első lépést jelenti a közmédia javításához”. Bejelentette: a parlamenti többség olyan törvényeket készít majd elő, amelyek „visszaállítják a közmédia elemi semlegességét”. A kormányzó koalíció képviselői által kedden benyújtott határozat-tervezet szerint a szejm arra szólítja fel az állami kincstárat képviselő illetékes szerveket, hogy „javítóintézkedéseket” foganatosítsanak a közmédiával szemben.

A „közmédia” az előző kormány érdekében kampányol

A szejm arra kötelezi önmagát, hogy haladéktalanul elindítja „a lengyel alkotmánnyal összhangban lévő állapot tartós visszaállítását biztosító” törvényhozói munkát. A határozat előterjesztői szerint a 2015 őszétől múlt hétig kormányzó párt nem hajtotta végre a lengyel alkotmánybíróság 2016 decemberében hozott döntését, amely részben alkotmányellenesnek minősítette a 2016 elején hatályba lépett médiatörvény azon előírásait, amelyek értelmében az országos rádió- és televízió-tanácstól (KRRiT) elvonták azt a jogot, hogy a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP vezetőit kinevezze.

A közmédia az idei októberi parlamenti választások után is „az előző kormány érdekében kampányol (…), néha agresszív módon támadja a jelenlegi kormányt (…) teljesen meghamisított valóságképet mutatva be a társadalomnak” – áll a határozatban. Szymon Holownia, a szejm elnöke kijelentette, hogy a határozat nem törvényerejű, csak „megfogalmazza a (2016-ben felállított) Nemzeti Médiatanácsot (RMN) érintő kétségek lényegét”.

A lengyel közmédiát jelenleg az RMN felügyeli, a KRRiT továbbra is működik, a szólásszabadság érvényesülése felett őrködik. Az RMN – a parlament elnöke által kinevezett – elnökének feladata többek között a közmédia igazgatóinak és igazgatóhelyetteseinek kinevezése és leváltása. Őt magát nem lehet leváltani, mandátuma csak a lemondásával szüntethető meg.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Segít a BKIK a panasztörvénynek való megfelelésben

sze dec 20 , 2023
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) saját fejlesztésű rendszerrel segíti a budapesti vállalkozásokat, hogy megfeleljenek a „panasztörvény” jogszabályi követelményeinek. A visszaélés-bejelentésekről szóló, nyáron elfogadott és december 17-én hatályba lépett 2023. XXV. törvény értelmében a hazai 50-249 főt foglalkoztató vállalkozásoknak saját belső visszaélés-bejelentési rendszert kell létrehozniuk, ahol anonim módon jelezhetik az […]
BKIK egyedi visszaélés-bejelentő

És még ez is...