Assange kiadatása: Biztosítékokat kér Washingtontól a londoni felsőbíróság

Julian AssangeJogi biztosítékokat kér az Egyesült Államoktól a londoni felsőbíróság, mielőtt döntést hozna arról, hogy Julian Assange fellebbezhet-e az amerikai kiadatását lehetővé tévő legutóbbi bírósági végzés ellen.

A bírói testület által kért biztosítékok között szerepel az is, hogy kiadatása esetén a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját Amerikában nem ítélik halálra. Az 53 éves, ausztrál állampolgárságú Assange portálja hozzávetőleges becslések szerint csaknem félmillió titkos amerikai diplomáciai táviratot szerzett meg, és a korábbi években ezek jelentős részét átadta médiapartnereinek. Három évvel ezelőtt a londoni központi büntetőbíróság megtiltotta Assange amerikai kiadatását, elsősorban olyan szakvéleményekre hivatkozva, amelyek szerint Assange depressziós, a jövőjétől rettegő ember, és nem garantálható, hogy amerikai kiadatása után nem vet véget életének. Az Egyesült Államok fellebbezést nyújtott be a tilalmi végzés ellen, azzal az érvvel, hogy Assange-nak nincsenek olyan mentális problémái, amelyek megakadályoznák kiadatását.

A londoni felsőbíróság 2022 decemberében helyt adott az amerikai fellebbezésnek, megsemmisítve a kiadatás tilalmáról szóló büntetőbírósági döntést. Assange ügyvédei ugyanehhez a bírósághoz nyújtottak be keresetet azzal a kéréssel, hogy az eljáró bírói tanács engedélyezze a kiadatás tilalmát megsemmisítő bírósági döntés megfellebbezését és a végzés felülvizsgálatát célzó újabb eljárás megindítását. Az Egyesült Államok azzal az érvvel kéri a kiadatást, hogy az amerikai diplomáciai okmányok szerkesztetlen közzétételével Assange tudatosan sodort súlyos veszélybe olyan emberi jogi és ellenzéki aktivistákat, valamint újságírókat, akik elnyomó rezsimekről és terrorszervezetekről gyűjtöttek adatokat.

Trump kivégeztetné

Kedden a londoni felsőbíróság ismertette a 66 oldalas állásfoglalását. Ebben közölte: arra kérte az amerikai igazságügyi hatóságokat, hogy április 16-ig terjesszenek be különböző jogi biztosítékokat, amelyek alapján megítélhető, hogy Julian Assange a 2003-ban kelt brit kiadatási törvény alapján átadható-e az Egyesült Államoknak. A kért biztosítékok között szerepel az is, hogy a WikiLeaks alapítóját Amerikában nem ítélik halálra. (A Wikileaks szerint 175 év börtönbüntetésre ítélhetik az oldal alapítóját. A -szerk- megj.) A bíróság leszögezte: ha az igényelt jogi biztosítékokat nem kapja meg, akkor további elbírálás nélkül engedélyezni fogja a fellebbezést a kiadatást engedélyező korábbi döntés ellen.

A bírói testület felidézi az állásfoglalásában, hogy Donald Trump volt amerikai elnök – aki az idei elnökválasztáson újból indulni kíván – még 2010-ben, egy interjúban felvetette a halálbüntetés kiszabásának lehetőségét Assange ügyében. Assange-t korábban a svéd hatóságok is körözték szexuális bűncselekmények gyanújával, de a körözést végül visszavonták. Assange a svédországi kiadatás elől Ecuador londoni nagykövetségére menekült, ahol hét évet töltött diplomáciai menedék védelme alatt. Öt éve azonban – az ecuadori nagykövet engedélyével – a Scotland Yard a diplomáciai képviselet épületében őrizetbe vette, és mivel az amerikai körözés változatlanul érvényben van, a WikiLeaks-alapítót azóta is vizsgálati fogságban tartják a londoni Belmarsh börtönben.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kína bírálja a chipexport szigorítását

hét ápr 1 , 2024
ShareTweetPinShareKína bírálja a félvezetők exportjára vonatkozó amerikai szabályok szigorítását, ami -szerintük- további akadályokat gördít a kereskedelem elé és növeli a bizonytalanságot a chipiparban. Az Egyesült Államok tavaly októberben exportkorlátozó szabályokat vezetett be, és olyan cégeket érintett a vita, mint az Nvidia, és az AMD. A Biden-kormányzat a múlt héten felülvizsgálta […]
USA vs. Kína

És még ez is...