A világ legkisebb színes képe készült el tintasugaras nyomtatóval Svájcban

1

mikro-nyomtatasA világ legkisebb, egy emberi szőrszál keresztmetszetéhez hasonló méretű színes képét sikerült elkészíteni tintasugaras nyomtatóval Svájcban. A szabad szemmel nem látható, 0,0092 négyzetmilliméteres, 80×115 mikrométeres (milliomod méter) nyomtatott kép egy víz alatti jelenetet ábrázol: három bohóchalat egy tengerirózsa tapogatókarjai között. A miniatürizálási rekord a Zürichi Műegyetem (ETH Zürich) szakembereinek sikerült a miniatűr nyomtatásra szakosodott magáncég, a Scrona részvénytársaság segítségével.

Hogy a kép bekerülhessen a Guinness-világrekordok közé, a szakembereknek egy speciális mikroszkóp alatt kellett dolgozniuk. Mint arról az egyetem a honlapján beszámol, a mikroszkopikus nyomtatvány jó minőségének kulcsa az úgynevezett kvantumpontokban rejlik. Ezek a nanorészecskék nagyságuktól függően tűnnek fel más-más színben. A képhez a lehető legnagyobb precizitással nyomtattak egymásra több rétegben piros, zöld és kék kvantumpontokat, két pixel között a távolság mindössze 500 nanométer (milliárdod méter).

One thought on “A világ legkisebb színes képe készült el tintasugaras nyomtatóval Svájcban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

NAV: ésszel adjuk meg az adatainkat idegeneknek

sze dec 16 , 2015
Három év börtönre ítélt egy férfit a személyi jövedelemadó (szja) bevallásával összefüggő költségvetési csalás és okirat-hamisítás miatt a Székesfehérvári Járásbíróság – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az MTI-vel. A Fejér megyei férfi személyenként százezer forint alatti összegeket igényelt vissza jogosulatlanul mások nevében, adataikat felhasználva. Saját maga állította ki […]