EU: a netsemlegességnek annyi, de nem úgy

euflagAz EU új távközlési szabályai a tartalmak egységes kezelésére kötelezik az internetszolgáltatókat. Azaz a szolgáltatók nem blokkolhatnak vagy lassíthatnak tartalmakat, alkalmazásokat vagy szolgáltatásokat, bárki is legyen a feladó és a fogadó fél. Ez alól csak bírósági határozatnak vagy törvényi előírásnak való megfelelés, a hálózat túlterhelésének megakadályozása, vagy hackertámadás kivédése ad csak felmentést. Ha mégis bele kell avatkozni az adatforgalomba, akkor a lépéseknek átláthatónak, megkülönböztetés-mentesnek és arányosnak kell lenniük, és nem tarthatnak a szükségesnél tovább, fogalmaz a jogszabály.

A szolgáltatók ugyanakkor továbbra is biztosíthatnak különszolgáltatásokat (például bizonyos szolgáltatásokhoz szükséges jobb internetkapcsolatot), de csak abban az esetben, ha az egyeseknek biztosított jobb minőség nem rontja az internetelérés általános minőségét. Az EU képviselői gondoskodtak arról, hogy az internetszolgáltatóknak egyértelműen el kell magyarázniuk a szerződő felhasználóknak a ténylegesen várható fel- és letöltési sebességet (szemben a hirdetésben szereplővel). Ha a későbbiekben nagy az eltérés, akkor a felhasználónak joga van kompenzációra, például a szerződés felmondására vagy anyagi kárpótlásra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Lecsapott a NAV a hamisított szoftverek használóira

csü okt 29 , 2015
ShareTweetPinShareA Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai több mint hatmillió forint értékű hamis autódiagnosztikai szoftvert találtak – közölte a hatóság az MTI-vel. A NAV pénzügyőrei egy győri alkatrészraktárban tartottak ellenőrzést, ahol ellenőrizték a cég számítógépeit is, amelyeken összesen huszonegy hamis autódiagnosztikai szoftvert találtak. A NAV a hamis szoftverek miatt szerzői vagy szerzői […]
ZX-81

És még ez is...