Mindent megtudhatsz a bartóki népdalgyűjtéséről

Bartók BélaBartók Béla népdalgyűjtéseinek teljes forrásanyagát közzéteszi a Zenetudományi Intézetben működő Bartók Archívum új adatbázisa. A források betekintést nyújtanak a bartóki népdalfeldolgozások keletkezésének mélyrétegeibe.

Bartók műveinek körülbelül egyharmada népdalfeldolgozás, amelyekben a zeneszerző túlnyomórészt saját, mintegy tízezer dallamból álló, nemzetiségektől származó népdalgyűjteményéből válogatott. A Népzene Bartók műveiben elnevezésű új adatbázis azt a népzenei hátteret tárja fel, amely megragadta Bartók alkotói fantáziáját. Az adatbázis révén válaszokat lehet találni olyan kérdésekre, mint például hogy miként jegyezte le Bartók a dallamot a gyűjtéskor, milyen megjegyzéseket fűzött hozzá, és hogyan pontosította lejegyzését olykor több évtized elteltével. A népdalok fonográffelvételei és különböző lejegyzései meglehetősen közeli, árnyalt képet adnak a művek forrásául szolgáló dallamokról. A forrásokból kirajzolódik, hogyan viszonyult Bartók a népi forrásdallamhoz, milyen esetekben ragaszkodott szigorúan a lejegyzés betűjéhez és mikor kezelte szabadabban az eredeti dallamot.

Az adatbázis a Bartók-művekben felhasznált népi dallamok minden elérhető írott és hangzó forrását közreadja, így olyan kéziratos források válnak szabadon hozzáférhetővé, amelyek eddig csupán a kutatók szűk köre számára voltak elérhetők. Különösen értékesek a népdalgyűjtések elsődleges forrásai, a gyűjtőfüzetek, valamint a fonográfhengerre rögzített historikus hangfelvételek és az egyes népdalok gyűjtéskor megörökített “pillanatfelvételei”. Az adatbázis, amely Lampert Vera Népzene Bartók műveiben című kötetén alapul, a Bartók zeneműveinek kritikai összkiadása közreadásával párhuzamosan, folyamatosan töltik fel. Az adatbázis az bartok-nepzene.zti.hu oldalon érhető el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Írásos megállapodást javasolnak a PwC szakértői a távmunka feltételeiről

vas nov 29 , 2020
Bár a múlt heti kormányrendelet nem írja elő, a távmunka feltételeiről a PwC szakértői szerint írásban kell megállapodnia a munkáltatónak és a munkavállalónak – közölte a tanácsadó cég. A társaság elemzése szerint a megállapodás munkaszerződést, munkaszerződés-módosítást, vagy egyedi megállapodást jelenthet. Legfőbb elemei a távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatás tényének rögzítése, a […]
PwC