A távközlés is hasznosíthatja a mesterséges intelligenciát

távközlésA győri távközlési konferencia fókuszában idén a mesterséges intelligencia alkalmazásának lehetőségei álltak.

A győri Széchenyi István Egyetem tizennegyedik alkalommal rendez hírközlési konferenciát a Távközlés Világnapjához kapcsolódóan, megemlékezve a Nemzetközi Távközlési Egyesület 1865. május 17-ei alapításáról. Az esemény idei témája a mesterséges intelligencia és annak távközlési alkalmazásai voltak.

Lapsánszky András, az NMHH elnökhelyettese előadásában kiemelte: az óriásplatformok által generált globális verseny és megnövekedett adatigény, illetve ezekkel összefüggésben a műholdas távközlés előretörése jelentik a hatóság fő kihívásait. Ahogy a kérdések átnyúlnak az országhatárokon, úgy az ezekre adott válaszokhoz is elkerülhetetlen a nemzetközi együttműködés. Az elnökhelyettes a magyar távközlés sikereként említette a 3G hálózatok kivezetését, amelyek újabb erőforrásokat szabadítanak föl az újgenerációs hálózatok fejlesztéséhez.

Bartolits István, az NMHH Technológiaelemző Főosztályának vezetője elmondta, hogy a távközlési rendszerek fejlődésével egyre összetettebb hálózatok jönnek létre, ez pedig jelentősen növeli a hibabehatárolás, a hibaelhárítás költségeit is. A mesterséges intelligencia távközlési alkalmazásai választ adhatnak ezekre a problémákra, és a megnövekedett ügyfélforgalom kezelésében is új megoldásokat jelenhetnek – ez pedig jelentősen csökkentheti majd a szolgáltatáskiesések számát és hosszát is.

A konferencián 2015 óta minden évben kiosztják a Dr. Magyari Endre-díjakat. Az elismerést az NMHH elnöke alapította a hírközlési piac területén végzett kiemelkedő munka elismerésére. Idén a két emlékérmet Csorba Imre László, a hatóság korábbi munkatársa és Farkas Zoltán, az NMHH miskolci hatósági irodájának vezetője vehette át. Csorba négy évtizeden át dolgozott a távközlési iparágban, ebből húsz évet az NMHH jogelődjénél. Ezalatt az idő alatt számos szakmai publikációja jelent meg, több szakkönyv megírásában közreműködött. Munkásságával nagyban hozzájárult a magyar hírközlési piac szabályozásának fejlesztéséhez. Farkas több mint 30 éve dolgozik a hatóságnál. Fontos szerepet vállalt az NMHH több informatikai rendszerének fejlesztésében, köztük az elektronikus hírközlés-nyilvántartást és -engedélyezést megvalósító Hír-Közmű projektben is.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ismét kevés volt a pávatánc: nem jönnek az EU-s pénzek

pén máj 19 , 2023
Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának Budapestre látogató delegációja felszólította a magyar kormányt, hogy felelősségteljesebben ossza el az európai uniós forrásokat, ne „felülről lefelé”, hanem az érintettek bevonásával hozzon döntéseket, és hajtsa végre a pénzek felszabadításához szükséges feltételeket. Monika Hohlmeier, az EP hattagú delegációjának vezetője elmondta, hogy 28 milliárd euró, […]
EU költségvetési delegációja

És még ez is...