Vádat emeltek a Béke őrzői ellen

Észak-Korea, hackerSzámítógépes csalás miatt vádat emeltek három észak-koreai hacker ellen az Egyesült Államokban. Több mint 1,3 milliárd dollárnyi pénzt és kriptovalutát loptak el bankoktól és különböző cégektől, valamint hollywoodi filmstúdióknak is kárt okoztak.

Az igazságügyi minisztérium szerint a vádlottak a bűncselekmények elkövetésekor az észak-koreai katonai hírszerző szolgálat alkalmazásában álltak. A tájékoztatás szerint a három hacker több bűncselekményt is elkövettek, beleértve a Sony Pictures Entertainment elleni, 2014. novemberi kibertámadást is. Az akcióban e3llopták a Sony Pictures belső levelezését, forgatókönyveket, megjelentetésre váró filmeket, valamint a cég dolgozóinak és filmsztároknak személyes adatait. Az akciót a magát “Guardians of Peace”, vagyis a Béke őrzőinek nevező hackercsoport vállalta magára. A hackerek akkor azzal fenyegetőztek, hogy erőszakos támadást hajtanak végre mozik ellen, ha bemutatják a “The Interview” című vígjátékot. A filmben az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) két amerikai újságírót bíz meg Kim Dzsongun észak-koreai vezető meggyilkolásával.

A vád szerint a hackerek részt vettek a különösen nagy kárt okozó WannaCry 2.0 zsarolóvírus létrehozásában. A 2017-es – 150 országra kiterjedő – kibertámadás első célpontjai között volt a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS), amelynek informatikai és távközlési rendszerei hosszú órákra leálltak. A támadás miatt számos brit kórházban egy ideig csak a sürgősségi eseteket fogadták, és sok előre tervezett műtétet el kellett halasztani, mert hozzáférhetetlenné váltak a páciensek adatai. Ezen kívül azzal is vádolják a hackereket, hogy 2018 és 2020 között Dél-és Délkelet-Ázsiában, Mexikóban és Afrikában bankok számítógépes hálózatát törték fel. A jelentés szerint az elkövetők olyan programokat telepítettek, amelyek kriptovaluta-alkalmazásokat céloztak meg. Az igazságügyi minisztérium közlése szerint egy kanadai-amerikai állampolgár elismerte bűnösségét abban, hogy segített tisztára mosni a hackerek pénzét. A három hacker a hírek szerint az észak-koreai kormánynak dolgozik. Az Egyesült Államok állítása szerint időnként különböző más országokban, köztük Kínában és Oroszországban is állomásoztatták őket.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

ITM: minden rendben a nemzeti adatvagyon kiárusításával

hét febr 22 , 2021
Magyarország mesterséges intelligencia stratégiájának egyik kiemelkedő eleme, hogy el kell indítani az ország adatgazdaságát — jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). Az ITM napokban benyújtott törvényjavaslata meghatározza a Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ) és a kormánybizottságként létrehozandó Nemzeti Adatvagyon Tanács főbb feladatait és összefoglalja a nemzeti adatvagyon gazdálkodásával és […]
Palkovics László miniszter

Friss, ropogós