A húgyutak megmentője lehet a paradicsomlé

paradicsomA paradicsomlé számos baktériumot képes elpusztítani, köztük a tífuszt okozó Salmonella typhi baktériumot.

Az egyesült államokbeli Cornell Egyetem kutatói megállapították, hogy a paradicsomlé képes elpusztítani azokat a baktériumokat, amelyek károsíthatják az emésztőrendszer és a húgyutak egészségét, beleértve a tífuszt okozó Salmonella typhi baktériumot, amely évente 21 millió megbetegedést és 200 ezer halálesetet okoz világszerte – számolt be a Techexplorist. Jeongmin Song, a tanulmány vezető kutatója, és az egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Tanszékének professzora elmondta: „A kutatásunk során megállapítottuk, hogy a paradicsom és a paradicsomlé elpusztítja az olyan bélbaktériumokat, mint a szalmonella”.

Két antimikrobiális peptidet találtak, amelyek hatásosak a baktériumok ellen

A paradicsom könnyen termeszthető és költséghatékony zöldségféle, amely bioaktív molekulái, köztük antioxidánsok és antimikrobiális anyagok révén számos egészségügyi előnnyel jár. Míg a paradicsom antioxidáns tulajdonságai jól ismertek, antimikrobiális tulajdonságait még nem vizsgálták. Bár léteznek vakcinák a tífusz ellen, sok fejlődő ország nehezen jut hozzá. Ezenkívül az antibiotikum-rezisztencia kihívása is jelentős veszélyt jelent, különösen az alultáplált gyermekek körében. Az új tanulmány célja annak megállapítása, hogy a paradicsom és a paradicsomlé képes-e elpusztítani az enterális kórokozókat, köztük a Salmonella Typhi-t, és ha igen, milyen tulajdonságaik vannak, amelyek miatt működnek.

A kutatók először laboratóriumban igazolták, hogy a paradicsomlé képes elpusztítani a Salmonella Typhit. Miután megerősítették, megvizsgálták a paradicsom genomját, hogy azonosítsák az érintett antimikrobiális peptideket. Az antimikrobiális peptidek olyan kis fehérjék, amelyek megbontják a baktérium membránját, veszélyeztetve a mikrobák integritását. A csapat kiválasztott négy potenciális antimikrobiális peptidet, és tesztelte hatékonyságukat a Salmonella Typhi ellen, és két sikeres peptidet azonosított. További teszteket végeztek olyan Salmonella Typhi-változatokon, amelyek olyan régiókban elterjedtek, ahol a betegség gyakori. Számítógépes vizsgálatot is végeztek annak megértésére, hogy az antibakteriális peptidek hogyan működnek a Salmonella Typhi és más bélrendszeri kórokozók ellen. A kutatók a paradicsomlé hatékonyságát más baktériumok ellen is felmérték, amelyek hatással lehetnek az emésztőrendszer és a húgyutak egészségére.

A legfontosabb megállapítás, hogy a paradicsomlé hatékonyan elpusztítja a Salmonella Typhi-t, beleértve annak hipervirulens változatait és más, az emésztőrendszer és a húgyutak egészségére káros baktériumokat. Konkrétan két antimikrobiális peptidet azonosítottak, amelyek a baktérium membránjának, a kórokozót körülvevő védőrétegnek a megbontásával képesek kiirtani ezeket a kórokozókat. A vizsgálat vezetője elmondta: „Kutatásunk azt mutatja, hogy a paradicsom és a paradicsomlé képes megszabadulni az olyan bélbaktériumoktól, mint a Salmonella”. A kutatók remélik, hogy amikor a nagyközönség, különösen a gyerekek és a tizenévesek megismerik a tanulmány eredményeit, motiváltak lesznek arra, hogy több paradicsomot és más gyümölcsöt és zöldséget fogyasszanak. Ezt a fokozott fogyasztást az a természetes antibakteriális hatás ösztönzi, amelyet ezek az élelmiszerek nyújtanak a fogyasztóknak.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Koltay: a biztonságos internet illúzió

sze febr 7 , 2024
A biztonságos internet fogalmi ellentmondás, illúzió, de lépésről lépésre növelni lehet a biztonságát, a gyerekeknek pedig meg kell mutatni, mi mindenre jó — jelentette ki Koltay András. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke szerint a gyerekek azt gondolják, mindent tudnak az internetről, de valójában csak egy nagyon szűk […]
Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke

És még ez is...