Már a rendőrség is harcba szállt a zsarolóvírusok ellen

No-more-ransomA Holland Rendőrség, az Europol, az Intel Security és a Kaspersky Lab közös kezdeményezést indított No More Ransom néven, amely egy új lépés a rendsőrség és a privát szektor zsarolóvírusok elleni együttes harcában. Az új online portálon a felhasználók megtudhatják, hogy mi az a zsarolóvírus, hogyan működik és legfőképpen, hogy hogyan védekezhetnek ellene. A tudatosság kulcsfontosságú, hiszen a mai napig nincs dekódoló eszköz minden létező vírustípusra. Ha az áldozat meg van fertőzve, nagy az esélye annak, hogy az adatai örökre elvesznek. Egy pár egyszerű kiberbiztonsági tanács segíthet a tudatos internethasználatban és a fertőzés megelőzésében. A projekt olyan eszközöket biztosít a felhasználóknak, amelyek segíthetnek visszaszerezni adataikat. A kezdeti fázisban a portál négy dekódoló eszközt tartalmaz különböző típusú vírusokra, a legutóbbit 2016 júniusában fejlesztették a Shade nevű variánsra.

„Az utóbbi pár évben a zsarolóvírusok komoly aggodalomra adtak okot az EU hatóságok körében. Ez a probléma polgárokra és vállalatokra, számítógépekre és mobilkészülékekre is hatással van, mivel a bűnözők egyre szofisztikáltabb technikákat fejlesztenek ki, hogy a legnagyobb csapást mérjék az áldozat adataira. Az olyan kezdeményezések, mint a No More Ransom projekt bizonyítja, hogy a szakértők összekapcsolása és az erőforrások egyesítése a sikerhez vezető út a kiberbűnözés elleni harcban. Sok embernek fogunk segíteni visszaszerezni állományaikat, miközben felvilágosítjuk a felhasználókat, hogyan tartsák távol a vírusokat az eszközeiktől” — mondta Wil van Gemert, az Europol igazgató-helyettese. Hozzátette, a zsarolóvírus-támadások rendőrségi feljelentése nagyon fontos, hogy a hatóságok tisztább képet kapjanak a veszélyekről és így könnyebben csökkentsék azokat. A No More Ransom weboldalon is tehetnek feljelentést az áldozatok az Europolon keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Él az adatvédelmi pajzs az USA ás az EU között

ked aug 2 , 2016
Érvénybe léptett a személyes adatok transzatlanti áramlásának erőteljesebb védelmet biztosító új európai-amerikai egyezmény – jelentette be sajtótájékoztatóján Mina Andreeva, az uniós bizottság egyik szóvivője. A szóvivő elmondta, hogy az új rendszer annak a „biztonságos kikötő” egyezménynek a helyébe lép, amelyet tavaly októberben érvénytelennek nyilvánított az Európai Unió legfelsőbb szintű bírósága, […]

És még ez is...