Díjazták Matolcsi tudományos tevékenységét

Matolcsi Máté, a Rényi Intézet kutatóprofesszoraA Rényi Intézet kutatóprofesszora, Matolcsi Máté a Frontiers of Science Award (FSA) kitüntetésben részesült.

A pekingi Beijing Institute of Mathematical Sciences and Applications új kampuszán 2023. július 16. és 26. között szervezték meg az első International Congress of Basic Sciences (ICBS) konferenciát. Az eseményen Matolcsi, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet (Rényi Intézet) kutatóprofesszora az elmúlt öt év legkiemelkedőbb cikkének járó FSA kitüntetésben részesült. Az ICBS konferencia szervezőbizottságának elnöke, Shing-Tung Yau (Fields-medál, 1982) a témakör olyan kiválóságait nyerte meg a szervezéshez, mint Caucher Birkar (Fields-medál, 2018), David Gross (fizikai Nobel-díj, 2004) és Nikolai Reshetikhin, neves orosz származású matematikus.

A megnyitón David Mumford (Fields-medál, 1974) és Adi Shamir (az S betű az RSA-algoritmus nevében) életműdíjat kapott. Ezenkívül mintegy nyolcvan matematikai, huszonöt számítástudományi és tíz elméleti fizikai cikk az elmúlt öt év legkiemelkedőbb cikkének járó FSA kitüntetésben részesült. A tudományos munkájukért e rangos elismerésben részesülők között van Végh László (LSE, London) a számítástudomány kategóriában és Matolcsi, a Rényi Intézet kutatóprofesszora, aki a Nir Levvel közös, az Acta Mathematica folyóiratban publikált The Fuglede conjecture for convex domains is true in all dimensions című cikkért kapta meg a díjat. A tanulmány rövid, közérhető összefoglalója itt olvasható. A díjak átadásában Stipsicz András, a Rényi Intézet igazgatója is részt vett a „Symplectic and Differential Topology” panel tagjaként.

A Frontiers of Science Prize rangos díj, amelyet olyan megoldások elismerésére hoztak létre, amelyek mérhető potenciállal rendelkeznek ahhoz, hogy segítsék az emberiséget a Föld ökoszisztémájának határain belül maradni. A díjat a Frontiers Research Foundation alapította 2022-ben. A szervezet célja, hogy felgyorsítsa a tudományos megoldásokat az egészséges életért egy egészségesnek megtartott bolygón. A díjra több mint 350 kutatóintézet jelentkezett. A győzteseket egy nemzetközi zsűri választja ki. A díjazottak nemcsak elismerést, hanem anyagi támogatást is kapnak kutatásaik folytatásához. A Frontiers of Science Prize fontos kezdeményezés, amely ösztönzi és támogatja a bolygónk jövőjét alakító tudományos innovációkat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Q2: Világszerte csökkentek a pc-eladások

ked aug 1 , 2023
ShareTweetPinShareA világon 16,6 százalékkal estek a pc-kiszállítások az idei második negyedéven éves összevetésben. Az amerikai International Data Corporation (IDC) informatikai és távközlési piackutató vállalat honlapjára felkerült előzetes adatok szerint a személyi számítógépek (asztali számítógép, notebook és munkaállomások) kiszállítása világszerte 59,7 millióra csökkent a június végével záródott három hónapban az egy […]
számítógép áruház

És még ez is...