Újabb magyar fejlesztésű kisműhold startolt el a világűrbe

UFOMagyar idő szerint kedd hajnalban sikeresen startolt el a Francia Guyana-i Kourou-ból, a Guyana Űrközpontból a magyar fejlesztésű RADCUBE nanoműhold – közölte Kiss László csillagász. „2021. a magyar űrkutatás sikeres éve lesz” – mondta Kiss László csillagász, hozzátéve, hogy kedd reggel startolt el a világűrbe egy újabb nanoműhold, amit a C3S Kft. műhelyében építettek meg. A platform magyar fejlesztésű, a nanoműhold hasznos terhe egy, az Energiatudományi Kutatóközpontban fejlesztett tudományos műszer, amellyel a kozmikussugárzást vizsgálják majd a Föld körül. Az űreszközt öt évig fejlesztették. Kiss azt is közölte, hogy az űreszközzel együtt már három magyar nanoműhold kering a világűrben. Ezzel a csillagász szerint a magyar űrkutatás a nemzetközi élvonalhoz zárkózik fel nagy sebességgel.

Kiss beszámolt arról is, hogy augusztus 7-én először detektált egy gamma-kitörést az idén március 22-én felbocsátott, magyar vezetéssel fejlesztett GRBAlpha nanoműhold. Az asztrofizikai űreszköz egy mindössze 10×10×10 centiméteres CubeSat, amelynek célja egy, a gamma-kitörések égi helyzetének költséghatékony meghatározására készülő, nanoműholdakból álló rendszer, a CAMELOT megalapozása – tette hozzá. A CAMELOT segítségével a több száz millió dolláros NASA műholdnál százszor olcsóbban lehetne észlelni a gamma-kitöréseket. „Ez még csak egy demonstrációs eszköz, amelynek a célja ennek a hálózatnak a megalapozása. A hálózat 2024-2025-re valósulhat meg. A GRBAlpha nevű űreszközön egy új típusú detektor található, amely a gammasugárzást fénnyé alakítja.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

IT-biztonság: súlyos félév jön

sze aug 18 , 2021
A Check Point szakértői szerint nem csak a zsarolóvírusok fognak erősödni, hanem a zsaroló programok elleni háború is.. A zsaroló programokat alkalmazó támadások terjedése annak ellenére is folytatódni fog, hogy a kormányzatok és a bűnüldöző szervek, különösen a Biden adminisztráció elsődleges fontosságúnak tartja az ellenük való harcot. Ilyen mértékű befeketésekkel […]
ZX-81

És még ez is...