Lesz még frekvenciatender az idén

árverésAz 5G technológia felgyorsítása miatt még az idén újabb frekvenciaértékesítés várható.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság idei frekvenciaárverés több mint egy évvel korábban zajlott le, mint ahogy lejár a 900/1800 MHz-es frekvenciák használati joga. Az eljárás előrehozatalát állítólag maguk a szolgáltatók vetették fel, hogy időben fel tudjanak készülni a jövő tavaszi váltásra. A 900-1800 MHz-es frekvenciák döntő részében 2022 áprilisában lejárnak a jogosultságok. Ezen sávrészek újraértékesítésénél fogyasztóvédelmi szempont volt, hogy a 2022 áprilisában lezajló bármilyen változásra legyen idejük felkészülni a nyertes szolgáltatóknak, és a felhasználók ne maradjanak szolgáltatás nélkül. A napokban írta meg a digitrendi.hu, hogy egy, az 5G-ben fontos úgynevezett úttörő sávot még korábban félretett az NMHH: ez a 26 GHz-es sáv. A sávot jelenleg mikrohullámú összeköttetésekre használja mind a négy mobilszolgáltató és az Antenna Hungária.

A tervezett változásról a cégek jó pár éve tudnak már, így új mikrohullámú berendezést ebben a sávban már nem telepítenek. Ahhoz azonban, hogy a 26 GHz-es sávból kiköltözzenek az igen fontos mikrohullámú összeköttetések, egy új sávot kell biztosítani: ez a 32 GHz-es sáv, amit meg is nyitottak a számukra. Ezután a feladat az, hogy felmérjék a pontos igényeket egy nyilvános konzultáció keretében, amit nyárra terveznek és ezt követően kerülhet sor még az év végéig a 32 GHz-es sáv értékesítésére. A 26 GHz-es elhagyásával teremtődik meg annak a lehetősége, hogy azt 5G-célokra lehessen használni. Ennek értékesítésére már 2022-ben is sor kerülhet, de ezen kívül még rendelkezésre áll az 1500 és a 2300 MHz-es sáv is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A BB mobilalkalmazása már elérhető a Huawei AppGallery-ben

hét márc 22 , 2021
Már a Huawei AppGallery-ben is elérhető a Budapest Bank (BB) magyarországi ügyfelei számára készített mobilalkalmazása. Március 1-jével a Huawei Mobile Services rendszerére épülő okostelefonokra közvetlenül letölthető a Budapest Bank Mobil App, így a pénzintézet lakossági, valamint vállalati ügyfelei már Huawei készülékeken is tudják használni a bank mobilalkalmazását. Egyelőre az alkalmazás […]
Nagy Ivett Huawei

És még ez is...