6G: összefogást javasol a BME

Charaf HassanAkadémiai és ipari szereplők közösen keresték a 6G technológiához vezető utakat és a lehetséges alkalmazásokat a BME FIEK és a VIK közös, „6G technológia-mobil kommunikáció 2030” című online konferenciáján.

„Az 5G szolgáltatások éppen hogy csak elkezdődtek, máris a 6G került a kutatások középpontjába. Egy technológia fejlődését saját dinamikája határozza meg. Manapság már hozzászoktunk a hirtelen technológiai változásokhoz, mint amilyen a mesterséges intelligencia vagy a tágabb értelemben vett ipari digitalizáció, és az ezekben rejlő lehetőségek” – jelentette ki megnyitó beszédében Levendovszky János, a BME tudományos és innovációs rektorhelyettese. Bevezető előadásában Charaf Hassan, a BME VIK dékánja áttekintette a 6G szolgáltatások szükségességét, valamint azokat az alkalmazásokat, amelyek megvalósításához az 5G-nél nagyobb teljesítményű infokommunikációs hálózatra lesz szükség a jövőben. „A BME célja az 5G-n túlmutató, 6. generációs IKT technológia és ezen alapuló alkalmazások, szolgáltatások létrehozására irányuló interdiszciplináris kutatás-fejlesztési-innovációs tevékenység végzése, valamint az is, hogy bekapcsolódjon az EU és más nemzetközi 6G KFI programokba” – hangsúlyozta a dékán.

A világ távközlésében, mobil technológiák és hálózatok fejlesztésében évtizedek óta vezető szerepet betöltő Nokia részéről Szilágyi Péter, a budapesti Nokia Bell Labs szakembere tartott előadást.Véleménye szerint a 6G a világ fizikai, digitális és emberi dimenzióit integrálva egy új, ún. „hyperconnected” intelligens környezetet hoz létre a társadalom és a gazdaság számára. Az EU már a H2020 Keretprogramban is támogatott 6G megalapozását elősegítő kezdeményezéseket. Ilyen a „Hexa-X” 6G zászlóshajó kutatási projekt a Nokia koordinálásával, melynek konzorciumában részt vesz a Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet (SZTAKI) is. A SZTAKI részéről Benczúr András előadásában bemutatta a Hexa-X projekt céljait és annak 6G vízióját: az embereket, a fizikai és a digitális világot összekapcsoló technológiát. A konzorcium a 6G potenciális technológiai komponenseivel és architektúrájával kapcsolatos kutatásokat végez (pl. a mesterséges intelligencia integrálása a 6G rendszerbe). A Hexa-X projekt olyan extrém 6G alkalmazásokkal is tervez, mint a telepresence, digitális ikerpár megoldások az iparban, együttműködő robotok vagy a precíziós egészségügy.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

National Geographic: megelevenednek a '80-as évek

ked jan 11 , 2022
A National Geographic új, hatrészes sorozata nosztalgikus időutazás. Az epizódokban Rob Lowe producer-műsorvezető a 80-as évek legemlékezetesebb pillanatait, kütyüit, játékait, gyorsételeit, reklámjait és ruhadarabjait mutatja be. Az MTV és az Apple Macintosh megalapításától a Teddy Ruxpin-mackók térhódításáig és a Wendy’s SuperBar éttermek diadalmenetéig a műsorban az időszak számtalan ikonikus jelenségével […]
Apple