Tudós nőknek állítanak emléket a szegedi füvészkertben

Karikó Katalin Nóbel-díjasA Szegedi Tudományegyetemhez kötődő, kimagasló tudományos eredményt elérő nőknek állítanak emléket a szegedi füvészkertben.

A Tudós nők ösvényének terveit Karikó Katalin jelenlétében mutatták be. Az első magyar Nobel-díjas nő azt mondta, szegedi biológus hallgatóként sokat jár a szegedi egyetem füvészkertjébe növénytant tanulni vagy csak gyönyörködni a természetben. A jelenlévő magyar és külföldi hallgatókhoz szólva úgy fogalmazott, reméli, a kiváló szegedi kutatónőket megidéző ösvény hamarosan az ő nevükkel bővül.

Bálint Erika, az ösvényt életre hívó Partiscum Club elnöke felidézte, az ötlet a szervezet tagjaiban egy Dóm téri séta során merült föl, amikor a nemzeti pantheonban körülnézve tudatosult bennük, hogy a haza nagyjainak emléket állító portrék között csupán egy női van, Mária Teréziáé. Pedig csak az egyetem története során szép számmal voltak olyan kutatónők, akik kiválóan művelték szakmájukat – hangsúlyozta az elnök.

Németh Anikó, a füvészkert igazgatója közölte, az ösvényt a történelmi rózsák gyűjteményének területén alakítják ki. A szobrokkal először hét kutatónőnek állítanak emléket Karikó mellett Banga Ilona biokémikusnak, Csapody Vera botanikusnak, Kopasz Mária festő- és grafikusművésznek, Ormos Mária történésznek, Wollemann Mária orvos, biokémikusnak és Gábor Aranka gyógyszerésznek.

A botanikai témájú és ihletésű kerámiaszobrokat Szűcs Eszter Anita tervezte, az alkotások pedig a Pataki Tiles Szegedhez közeli, újszentiváni műhelyében készülnek el a tervek szerint az év végére.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mikor telepítsünk vízálló szerelvényeket?

szo ápr 20 , 2024
ShareTweetPinShareHogy a vízálló szerelvények mi célt szolgálnak, már a nevük is mutatja. Viszont azt, hogy az elnevezésen belül milyen típusok, milyen megoldások léteznek, és ezeket mely esetekben érdemes alkalmazni kül-, illetve beltéren, azt bizonyára nem árt áttekinteni a könnyebb tájékozódás végett. Erre teszünk egy kísérletet ebben a rövid cikkben, valamint […]
vilszershop.hu

És még ez is...