4iG: durva növekedés egy év alatt

4iGA 4iG Csoport az előző évet jelentősen meghaladó rekord bevétellel zárta a 2023-as évet: a konszolidált nettó árbevétel több mint a kétszeresére 594,4 milliárd forintra, az EBITDA csaknem háromszorosára 197,4 milliárd forintra növekedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2023-ban a 4iG Csoport számos eredményt ért el, a lezárt akvizícióknak és organikus fejlődésnek köszönhetően a régió egyik vezető konvergens infokommunikációs vállalatcsoporttá fejlődött. A csoport informatikai rendszerintegrátorként és távközlési szolgáltatóként is markáns jelenlétet alakított ki Magyarországon, valamint a Nyugat Balkánon és a Közel-Keleten. A vállalatcsoport a globális piacokon a távközlés és informatika mellett jelentős piacszerzési potenciállal rendelkezik az űripari és technológiai szegmensekben is, amely a tavaly novemberben elindított hazai vállalatokat érintő transzformációs programmal együtt az elkövetkező években további lendületet adhat a 4iG csoport növekedésének.

A 2023-as negyedik negyedéves nemzetközi pénzügyi standardoknak (IFRS) megfelelő konszolidált, nem auditált gyorsjelentésére jelentős hatást gyakorolt a Vodafone Magyarország felvásárlása, valamint a 2022-ben lezárt hazai és nemzetközi akvizíciók. Ezek eredményeként a 4iG Csoport 2023-ban 594,4 milliárd forint nettó árbevételt és 197,4 milliárd forint EBITDA-t (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) ért el. Az EBITDA-marzs kevéssel meghaladta a távközlési szegmensben jellemző 33 százalékot. Amennyiben a Vodafone 2023. január 1-től a 4iG Csoport részeként működik, úgy a 4iG Nyrt. konszolidált beszámolójában a nettó árbevétel 26 milliárd forinttal (620,3 milliárd forint), míg a normalizált proforma EBITDA 6,6 milliárd forinttal (204 milliárd forint) lett volna magasabb.

A pénzkiáramlással nem járó, vételár-allokációs hatásoktól megtisztított korrigált adózott eredmény 6,5 milliárd forint volt, amely 38,5 milliárd forinttal magasabb, mint az IFRS alapján kimutatott negatív adózott eredmény (-32 milliárd forint). Tavaly a nettó árbevétel 86 százalékát a távközlési divízió adta, az informatikai divízió pedig a 14 százalékát, amivel a cégcsoport a hazai it és rendszerintegrátori piaci szegmensben vezető szerepet tölt be. A cégcsoport további eredményes működését a transzformáció sikeres végrehajtása, és ennek hatásaként, további 400 milliárd forintot meghaladó cégérték növekedés, a negyedik negyedévhez kapcsolódó gyorsjelentésben bemutatott magas pénzeszközállomány (53,4 milliárd forint), illetve a kimagasló működési cash-flow (182,5 milliárd forint) biztosítja a jövőben is.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Huawei kudarc Romániában

pén márc 1 , 2024
ShareTweetPinShareA román Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) nem járult hozzá Huawei-berendezések használatához az ötödik generációs (5G) távközlési hálózatokban, ezért a kínai távközlési konszernt kizárták az 5G hálózatok kiépítésére irányuló tenderekből. A Huaweit az 5G mobil távközlési infrastruktúra fejlesztésekből kizáró kormányfői határozat csütörtökön jelent meg a román hivatalos közlönyben. Romániában 2021 nyarán […]
A román Legfelsőbb Védelmi Tanács

És még ez is...