Robotsebészet: túl az ezren

 Da Vinci robot, daVinci XMeghaladta az ezret az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) elvégzett robotasszisztált műtétek száma, ami az intézet szerint mérföldkő nemcsak számukra, de a magyar onkológia, kiemelten pedig a daganatsebészeti szakma számára.

Egy európai uniós támogatásnak köszönhetően 2021-ben Magyarországon először két daVinci X sebészeti robotot állítottak üzembe az OOI-ben és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, majd 2023 szeptemberében az OOI újabb daVinci Xi robottal bővítette eszközparkját. Az eszközfejlesztés eredményeként idén februárban az intézetben a robotsebészeti műtétek száma meghaladta az ezret.

A közleményben kitértek arra, hogy a robotasszisztált konzolsebészek közül az urológia szakterületén Tenke Péter központvezető főorvos elsőként, majd a nőgyógyászat területén Novák Zoltán főorvos szerzett oktatói képesítést. Ennek köszönhetően már a robotsebészeti képzés is biztosított az onkológiai intézetben.

A robotsebészet minimalizálja a műtéti hibák esélyét

Az OOI robotsebészetre vonatkozó stratégiai tervei között szerepel a többi között a fej-nyaki daganatsebészet fejlesztése, továbbá valamennyi sebészeti szakma esetében a robotsebészeti képzés biztosítása Magyarországon. A Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és az OOI együttműködésével az országos és regionális robotsebészeti képzési központ kialakításának mind a személyi, mind az infrastrukturális feltételei adottak – írták.

Az OOI kiemelt célja, hogy a daganatok elleni küzdelemben a legmodernebb technológiákat és tudományos eredményeket alkalmazva a lehető legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsa a betegeknek. Ennek érdekében az intézet folyamatosan fejleszti eszközparkját és szakmai tudását. A robotasszisztált beavatkozások az urológiai, nőgyógyászati, hasi sebészeti és mellkassebészeti területeken történtek.

Mint írták, a robotsebészet számos előnnyel jár a hagyományos, nyílt és laparoszkópos sebészeti technikákhoz képest. A robotkarok precízebb mozgást tesznek lehetővé, ami minimalizálja a műtéti hibák esélyét. A beavatkozások kisebb bemetszéseket igényelnek, ennek következtében kisebb a trauma, a betegek gyorsabban gyógyulnak és a szövődmény is kevesebb az ilyen műtéteknél. A gyorsabb gyógyulásnak köszönhetően a betegek rövidebb időt töltenek a kórházban.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Startupok jelentkezését várja a Morgan Stanley

sze febr 14 , 2024
ShareTweetPinShareEddigi legnagyobb és legsokszínűbb demó-napját rendezte meg február 7-én a Morgan Stanley az Inclusive Ventures Lab (MSIVL) nevű kezdeményezése keretében. A program keretében a Morgan Stanley immár a kilencedik alkalommal támogatott technológiai startupokat, amelyek a magvető (seed) befektetési fázis és az „A” sorozatú finanszírozási kör között járnak. Az öt hónapos […]
Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley budapesti központjának vezetője

És még ez is...