3D-s nyomtató cunami a szakképzési centrumokban

A 44 szakképzési centrum, egy hazai és EU-s forrást egyaránt tartalmazó pályázati projektnek köszönhetően lehetősége van egy úgynevezett Digitális Közösségi Alkotólabor létesítésére, ahol a tanulók megismerhetik számos digitális tárgyalkotási technológia alapjait. Ezek között szerepel a 3D tervezés és nyomtatás is. Az úgynevezett digitális közösségi alkotó laborok jelentős részében a CraftBot készülékei képviselik a jövő technológiájának is tartott 3D nyomtatást. Az eljárás a gyártóipar dinamikusan fejlődő ága, mára a modern ipar megkerülhetetlen része. A termékfejlesztésben, a prototípusok kialakítása során, a kis szériás gyártásban a legnagyobb ipari vállalatok alkalmazzák. Az oktatásban is egyre jelentősebb szerepe van a 3D nyomtatásnak: a közoktatástól kezdve, a szakképzésen át a felsőoktatásig egyre inkább terjed, az oktatás digitalizálásának kihagyhatatlan összetevője (a mikroelektronikával, robotikával, programozással együtt).

Egy, a témával foglalkozó háttérbeszélgetésen Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért fejlesztésért felelős helyettes államtitkára elmondta: „A 3D nyomtatás világa az alkotás szabadságát adja a diákok kezébe. Az általuk elképzelt, kitalált tárgyakat szinte azonnal a kezükbe foghatják. Ez később, amikor a szakképzésben, felsőoktatásban az ipari folyamatokat tanulják, világszínvonalú tudást és szemléletet ad nekik. A kkv szektor korszakváltás előtt áll, melynek kulcsa a digitalizáció. Célunk, hogy magyar tudásra épülő magyar cégek dolgozzanak a legújabb technológiákkal, ami a gyártó szektorban az értéklánc felső régiójába pozícionálja őket, és ezzel a magyar gazdaságot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Négyszázezer forintba kerül a Huawei első 5G-s okostelefonja

hét okt 21 , 2019
Végre már Magyarországon is megvásárolható a Huawei legújabb okostelefonja, a Mate 20 X (5G)-t. A gyártó dupla chipkészlettel szerelte fel a bruttó 400 890 forintért árusított készüléket: a telefon a Huawei 7 nm-es Kirin 980-as lapkája mellett megkapta az ötödik generációs (5G) hálózati teljesítményért felelős többmódú Balong 5000-et is. A […]

Friss, ropogós