4iG: újabb sikeres kötvényaukció

4iGA 4iG Nyrt. újabb sikeres NKP-kötvényaukciót hajtott végre, ezzel 83 milliárd forint forrást tudott bevonni – közölte a vállalat.

A 4iG Nyrt. az aukció eredményeként 6,2446 százalékos átlaghozammal, 83 milliárd forint össznévértékben bocsát ki kötvényeket december 29-én. A tíz éves futamidejű papírok évi hat százalékkal kamatoznak. A társaság a múlt héten jelentette be, hogy rábocsátás keretében új sorozatrészletként további kötvények kibocsátásáról határozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által meghirdetett Növekedési Kötvényprogramban. A 4iG Nyrt. december 17-én már kibocsátott 287,75 milliárd forint összegű kötvényt, ezt megelőzően pedig még az idei első negyedévében vont be 15,45 milliárd forint forrást az MNB növekedési kötvényprogramjának segítségével. A 4iG a kötvénykibocsátásból származó forrásokat akvizíciók finanszírozására használja. A társaság számos külföldi cégvásárlást jelentett be az utóbbi időben.

Októberi bejelentés volt, hogy a 4iG  75 százalékos és az Antenna Hungária Zrt. 25 százalékos tulajdonában lévő Hungaro DigiTel Kft. végleges szerződést kötött a tel-avivi tőzsdén jegyzett Space-Communication Ltd.-vel, a társaság 51 százalékos részvénycsomagjának megszerzésére.

November végén tették közzé, hogy végleges adásvételi szerződést kötött a román RCS & RDS konzorciummal a DIGI Távközlési Kft. és leányvállalatai megvásárlásáról; az ügylet a hatósági eljárásokat követően 2022 januárjában zárulhat le. A tranzakció értéke 625 millió euró, megközelítőleg 232 milliárd forint.

December elején közölte, hogy a nyugat-balkáni régióban bővíti telekommunikációs portfólióját, miután végleges adásvételi megállapodást kötött az ALBtelecom 80,27 százalékos részvénycsomagjának megvásárlására a török Çalik Holding többségi érdekeltségébe tartozó Cetel Telekommal. Az ALBtelecom irányító többségi tulajdonának megszerzése az albán hatóságok jóváhagyását követően, várhatóan 2022 januárjában zárul.

December 21-én közölték a BÉT honlapján, hogy 4iG montenegrói leányvállalata a montenegrói versenyhivatal előtti eredményes eljárást, valamint a tranzakció pénzügyi zárását követően megszerezte a Telenor d.o.o. Podgorica 100 százalékos részvénycsomagját.

December 23-án pedig már az Albania Telekom Invest AD 100 százalékos tulajdonának megvásárlásáról adtak hírt. Ez utóbbi vállalat a tulajdonosa a ONE Telecommunications sh.a. részvényei 99,899 százalékának. A tranzakcióval a 4iG közvetetten szerzi meg az albán ONE mobilszolgáltató vállalatot. Az ügylet az albán hatósági eljárásokat követően zárulhat.

Mindeközben bejelentették azt is, hogy nem kötelező erejű megállapodást kötött Jászai Gellért befektetési társasága, a KZF Vagyonkezelő Kft., a 4iG, valamint a Rheinmetall AG, hogy a düsseldorfi székhelyű, védelmi iparban és járműgyártásban is meghatározó globális vállalat két tranzakcióval együttesen 25,1 százalékos tulajdont szerezhet a 4iG-ben. A közlemény szerint a befektetéssel a Rheinmetall célja, hogy a jövőben a 4iG váljon a legfőbb digitalizációs és informatikai partnerévé. (Nagyon nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy hadiipari cég ne házon belül oldaná meg az informatikai feladatait, problémáit… A -szerk- megj.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Japán űrhajósokat akar küldeni a Holdra a 2020-as évek második felében

ked dec 28 , 2021
Japán űrhajósokat akar küldeni a Holdra a 2020-as évek második felében — jelentette be a japán űrkutatási hivatal (Jaxa). A tanácskozáson nyilvánosságra hozták a felülvizsgálat után átdolgozott űrkutatási program “alaptervét”. Ebből kiderül, hogy az űrhajózási hivatal most először szabott meg határidőt a holdutazáshoz. Japán részt vesz az Egyesült Államok irányította […]
Japán Hold