Elkelt minden 5G-s frekvencia, nem juthat külön frekvenciához az ipar és a felsőoktatás

Palkovics László innovációs és technológiai miniszterNémet mintára egy éve még úgy tűnt, hogy az iparvállalatok és az egyetemek maguk is pályázhatnak 5G-frekvenciára, saját zárt mobilhálózatuk kiépítéséhez. A koncepció azóta gyökeresen megváltozott, nem lesz külön eljárás ilyen célokra – tudta meg a hírközlési hatóságtól a Digitrendi.hu.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) nem tervez külön eljárást indítani az 5G frekvenciák ipari, felsőoktatási felhasználására – válaszolta megkeresésükre a szakhatóság kommunikációs igazgatósága. Mint ismert március 26-án rendezte meg az NMHH a nyilvános hálózatokra vonatkozó 5G-tender árverési eljárását, amin a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone vehetett csak részt. Az ennek kapcsán kiadott közlemény viszont nem tért ki a más célú felhasználásokkal kapcsolatos tervekre, amelyek egy éve ezeket még megvalósíthatónak látták. Tavaly júniusban tartott egy nagyszabású konferenciát az 5G Koalíció, amelyet három éve hoztak létre a cégek, intézmények és az egyetemek, azzal a céllal, hogy Magyarország az 5G fejlesztések egyik európai központja legyen. Az említett rendezvényen Palkovics László innovációs és technológiai miniszter előadásában beszélt az akkor még csak tervezett, azóta lezárt frekvenciatenderről, megemlítve, hogy hasonlóan a németországi folyamatokhoz nálunk is tartalékolnak majd külön sávot az egyetemeknek és az ipari szereplőknek. A magyarországi 5G-s frekvenciák értékesítésével megbízott szakhatóság azt közölta, hogy lényegében majd minden ma hozzáférhető 5G-frekvencia gazdára talált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Egyelőre bírja a megnövekedett terhelést az internet

szo ápr 11 , 2020
Egy friss elemzés szerint megalapozatlannak bizonyultak azok a félelmek, hogy az internethálózatok nem tudnak majd megbirkózni azzal megterheléssel, amelyet a koronavírus-járvány miatt otthon maradni kényszerült sok millió felhasználó okoz. A hálózati eszközöket gyártó Nokia elemzői a saját maguk által biztosított hálózatok adatait vizsgálta meg a március 23-tól kezdődő héten, közvetlenül […]
internet