Végre elkészült a szegedi lézeres kutatóközpont

ELI ALPS lézerkutatóElkészült a szegedi lézeres kutatóközpont, az ELI ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Pulse Source).

A lézerközpont ma a világ legfejlettebb lézerkutató központja. A Szegedre telepített világszínvonalú technológia egyebek mellett a nukleáris hulladékok hatékonyabb kezeléséhez vagy harmadik generációs napelemek kifejlesztéséhez is közelebb vihet.

Az ELI ALPS kivitelezési munkálatai 2014 tavaszán kezdődtek. A kutatóközpont épületegyüttesének teljes szintterülete mintegy 24,5 ezer négyzetméter. Az első lézerek telepítése 2017-ben történt meg. A projekt során beszerzett különféle hullámhosszú, impulzusú és intenzitású lézerek, másodlagos források és kísérleti állomások tervezését, kivitelezését és beüzemelését az ELI ALPS munkatársai végezték hazai és külföldi partnerekkel együttműködve.

Kezdetben meghívott kutatócsoportokkal kötött együttműködési megállapodások keretében biztosítottak nyalábidőt és felhasználói támogatást, 2019-től pedig felhasználói felhívások keretében pályázhatnak a világ kutatói arra, hogy az intézet berendezésein végezzenek kísérleteket.

A projekt megvalósítása során 79 beüzemelő felhasználói kísérlet és kollaborációs kutatási program zajlott le. A központ kialakítása és a kutatási berendezések tervezése, kivitelezése és beüzemelése
– az előkészítést is beleértve – mintegy 81 milliárd forintból valósult meg.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Online fogadások a digitális korban: az infotechnológia hasznosítása a siker érdekében

szo szept 16 , 2023
Egy olyan korban, amikor a technológia életünk minden területét áthatja, a fogadási iparág is jelentős átalakuláson ment keresztül. A fogadások kedvelőinek már nem kell fizikai létesítményeket felkeresniük, hogy megtegyék tétjeiket, mivel a digitális birodalom a lehetőségek és kényelem világát nyitja meg. Az innovatív informatikai megoldások által működtetett online fogadási platformok […]
bankkártya, fizetés, laptop

És még ez is...