USA: Egyre gömbölyűbbek az emberek

kövér - elhízottAz Egyesült Államok minden államában meghaladta a húsz százalékot az elhízott felnőttek aránya tavaly, a tagállamok csaknem felében pedig az ott élők több mint harmada elhízott volt – derül ki az amerikai egészségügyi központ jelentéséből.

A szövetségi járványügyi és betegségmegelőzési központ (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) friss tanulmánya szerint egyedül a fővárosban, Washingtonban maradt az arány huszonöt százalék alatt, és további öt tagállamban nem éri el a harminc százalékot. Idetartozik Kalifornia, Colorado és néhány északkeleti állam. A jelentés szerint a tagállamok legnagyobb részében a lakosság mintegy harmada tartozik az elhízottak körébe, ami 22 államban a 35 százalékot is meghaladja. Az elhízottak aránya Oklahoma, Louisiana és Nyugat-Virginia államokban a legnagyobb, ahol közelít a lakosság feléhez. A CDC kutatási jelentése arra is felhívja a figyelmet, hogy tíz évvel ezelőtt az Egyesült Államokban sehol nem haladta meg a 35 százalékot ez az arány.

A 2022-es adatokból az is kiderül, hogy az elhízottság az afroamerikai felnőttek körében a leggyakoribb, 38 százalékukat érinti, míg az őslakos amerikaiak körében 35 százalékon áll a mutató. A spanyol ajkú amerikai állampolgárok pontosan harmada tartozik ebbe a kategóriába, míg a fehér felnőttek körében csupán 14 százalék az elhízottak aránya. Iskolai végzettség szerinti összesítés alapján, a felsőfokú végzettséggel rendelkező amerikai felnőttek 27 százaléka elhízott, a középiskolát végzettek 35 százaléka, a középiskolát nem végzetteknek pedig ennél is nagyobb aránya, 37 százaléka. A fiatal felnőttek (20-25 év közöttiek) körében húsz százalékon áll mutató, miközben a 45-54 év közöttieknél ennek kétszerese, csaknem negyven százalék az elhízottak aránya.

Az elhízottságot a testtömegindex (BMI) alapján határozzák meg, amelynek 35 feletti értéke elhízottságot jelöl.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Írj programot mikroszámítógépre, jutalomban részesülhetsz!

szo szept 30 , 2023
ShareTweetPinSharePályázatot hirdet a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT), amelyre bárki beküldheti újonnan megírt játékprogramját, amit az egyik legritkább és legkultikusabb magyar otthoni számítógépre, az Aircomp-16-ra írt. Lukács József és Lukács Endre 1982-re készültek el a Homelab-2 nevű számítógépükkel, amit egy bárki számára elérhető árú, könnyen kezelhető házi komputernek szántak. A […]
Homelab-4 homecomputer

És még ez is...