Írj programot mikroszámítógépre, jutalomban részesülhetsz!

Homelab-4 homecomputerPályázatot hirdet a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT), amelyre bárki beküldheti újonnan megírt játékprogramját, amit az egyik legritkább és legkultikusabb magyar otthoni számítógépre, az Aircomp-16-ra írt.

Lukács József és Lukács Endre 1982-re készültek el a Homelab-2 nevű számítógépükkel, amit egy bárki számára elérhető árú, könnyen kezelhető házi komputernek szántak. A fiatal testvérpárt a brit Sinclair gyártó számítógépeinek híre inspirálta, de a saját mikroszámítógépüket teljesen saját ötletek alapján tervezték. A Homelab-2 számítógépet magánemberek, „csináld magad” módra építették meg az NJSZT Simonyi Endre által alapított szakosztályában, a HCC számítógépépítő klubban. A legismertebb otthoni építésű változatot Kanics Miklós alkotta meg Fushiba néven, viccesen utalva a korszakra jellemző össznépi fusizásra.

A mindössze 16 kilobájt RAM memóriával, de -akkoriban- feltűnően jó grafikával (320×200 képpont felbontás) és innovatív Basic nyelvjárással rendelkező Homelab-2 számítógépből 1983-84 körül egy alapvetően mezőgazdasági szövetkezet, a BOSCOOP is legyártott százas nagyságrendben néhány kis szériát AIRCOMP-16 néven, főleg a korszak téeszeit ellátva számítógéppel és takarmányoptimalizáló programmal. Az Aircomp-16/Homelab-2 számítógépekből alig néhány eredeti példány maradt fent. A legritkábbnak a BOSCOOP cég által gyártott Aircomp számítógépek első szériája számít, amelynek egy fehér példányát az NJSZT Informatika Történeti Kiállításán állították ki Szegeden.

Képes Gábor, a társaság informatikatörténésze ötlete alapján írta ki pályázatát új játékprogram megírására. A közlemény szerint az eredeti Aircomp-számítógépeket pénteken este a Kutatók Éjszakáján is meg lehet tekinteni Szegeden az Informatika Történeti Kiállításán, ahol számos izgalmas programmal várják az érdeklődőket. Budapesten pedig az informatika egyik atyjára, Neumann Jánosra emlékeznek az Óbudai Egyetemen a társaság szervezésében.

Az NJSZT közleménye szerint a programokat a nyilvános Homelab Facebook-csoportba várják október 15-ig, a csoporttagok által legjobbnak ítélt játék szerzője jutalomban részesül.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Gloster: az árbevétel nagyot, az adózott eredmény kicsit nőtt

szo szept 30 , 2023
ShareTweetPinShareA Gloster Infokommunikációs Nyrt. nettó árbevétele hetven százalékkal, 4,4 milliárd forintra nőtt, miközben adózott eredménye három százalékkal, 149 millió forintra emelkedett az első fél évben az előző év azonos időszakához képest. A jelentős növekedést a cég tizedik, egyben eddigi legnagyobb akvizíciója hajtotta: a P92 IT Solutions Hungary Kft. felvásárlásáról a […]
Szekeres Viktor, a Gloster igazgatóságának elnöke

És még ez is...