CanSat műholdépítő versenyt rendeznek augusztusban

SzputnyikAugusztusban lesz az első magyarországi CanSat-verseny, amelyen a résztvevő középiskolás csapatoknak egy üditős fémdoboz méretű műholdutánzatot kell elkészíteniük, amivel különböző küldetéseket hajthatnak végre.

A csapatoknak a verseny során egy kisméretű műholdat kell elkészíteniük. Az üdítős fémdoboz méretével megegyező dobozba épített műszeregyüttes szinte mindenben emlékeztet egy Föld körüli pályára szánt műholdra: kerülnek bele mérőműszerek, amelyekhez szükséges tápellátás, a berendezésnek pedig képesnek kell lennie az irányítóival való rádiós kommunikációra a küldetés ideje alatt. Tervezőiknek számos korlátozást kell figyelembe venniük, mindennek egy térfogat- és tömeghatáron belül kell elkészülnie. A műholdakat egy rakétával juttatják körülbelül ezer méteres magasságig – közölték a szervezők az esemény honlapján. A csapatok kötelező feladata, hogy valós időben kommunikáljanak az eszközükkel, méréseket végezzenek (hőmérséklet és nyomás mérése a kötelező) azzal, majd biztonsággal földre juttassák az egységüket. A verseny során mért adatokból egy előadást is kell tartaniuk a diákoknak. A CanSat Hungary verseny célja a fiatalok érdeklődésének a felkeltése az űrkutatás és űripar iránt.

A versenyt augusztus 15-én rendezik meg a Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központjában Táborfalván.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Lebukott a hatszázmilliót kaszáló illegális műsorszóró

szo aug 1 , 2020
Több százmillió forintos kárt okozott egy illegális műsorszolgáltatást végző nagykanizsai férfi, aki budapesti társával közvetítette a lopott tévéműsorokat. A NAV nyomozói Budapesten bukkantak rá a 88 magyar nyelvű tévécsatornát kínáló weblap szolgáltatójára, amelynek nyolcezernél is több regisztrált felhasználója volt. A szerzői jogok megsértésével az illegális szolgáltató csaknem kétszázmillió forint vagyoni […]
Televiziók

És még ez is...

Friss, ropogós