Kriptovaluta lopásokra figyelmeztet az FBI

FBIAz Amerikai Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) figyelmeztetést adott ki a kriptovaluta tulajdonosok és kriptotőzsdék számára, mivel a kiberbűnözők aktívan támadják a virtuális értékekkel foglalkozó platformokat és kriptopénztárcákat.

Az FBI szerint a bűnözők több módszert is használnak arra, hogy ellopják vagy a tőzsdék segítségével tisztára mossák az eltulajdonított kriptovalutákat. Ezek közé tartoznak például a technikai támogatás jellegű átverések, máskor sim-csere vagy az azonosság ellopásával veszik át az ellenőrzést a kiszemelt áldozatok kriptovaluta pénztárcája felett. Az ellopott kriptovalutát szinte lehetetlen nyomon követni miután azokat a támadók átteszik a saját ellenőrzésük alatt lévő kriptopénztárcákba, ezért már-már lehetetlen az ellopott értékek visszaszerzése. Az elmúlt egy évben, pontosabban 2020 májusa és 2021 májusa között az FBI több esetet is regisztrált, amikor kriptovalutát loptak. A sikeres támadási módszerek között említették például, amikor a kétfaktoros azonosítás megkerülése után hozzáfértek az áldozatok kripto folyószámláikhoz. Elterjedt az a módszer is, amikor az adott kriptovaluta platform vagy tőzsde képviselőjének kiadva magukat csapják be a támadók áldozataikat. De a sim-cserés támadáshoz is folyamodtak a bűnözők, így a mobiltelefonon tárolt kriptopénztárcákhoz férhettek hozzá.

A szövetségi nyomozóiroda tanácsai szerint az esetlegesen érintett pénzügyi szervezetek és felhasználók figyeljenek a gyanús, esetleg hamisított e-mailekre, mert azok egy adathalász támadás kezdetét jelenthetik. A kriptovaluta tulajdonosok számára az javasolták, használjanak több faktoros azonosítást, ezzel is csökkentve a támadók esélyeit. Ne dőljünk be annak a trükknek sem, amikor idegenek arra vennének ránk, hogy saját számítógépünkre töltsünk le egy általuk javasolt szoftvert. Szükség esetén a kriptotőzsdék és pénzügyi szervezetek képviselőivel igyekezzünk mi magunk felvenni a kapcsolatot, de csak a hivatalos weboldalon közzétett kommunikációs lehetőségeken keresztül.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Már megint megbírságolták a Google-t Oroszországban

vas aug 22 , 2021
Tizennégymillió rubel (57 millió forint) bírsággal sújtotta a Google-t egy moszkvai bíróság, mert a cég nem távolított el tiltott tartalmakat – közölte az illetékes törvényszék sajtószolgálata. “Öt közigazgatási szabálysértésben találták vétkesnek a Google vállalatot” – ismertette a bíróság. Nem az első alkalom, hogy megbírságolták a céget Oroszországban. Nemrég három közigazgatási […]

Friss, ropogós