Lebukott a csinovnyik, vád alá került

Az amerikai igazságügy-minisztérium vádat emelt az orosz Jelena Alekszejevna Huszjajnova ellen az amerikai választási folyamatokba történt beavatkozási kísérletért.

Ez az első alkalom, hogy a 2018-as félidős választásokat érintő beavatkozás miatt készülnek büntetőjogilag felelősségre vonni valakit. A vádirat szerint Huszjajnova a 2016-os amerikai elnökválasztástól kezdve a 2018 novemberében rendezendő félidős választásokig folyamatosan beavatkozott az amerikai demokratikus folyamatokba. Az igazságügyi tárca dokumentumai szerint a szentpétervári nő 2014 óta főkönyvelője volt annak a “Lakta Terv” néven ismertté vált programnak, amely a közösségi médiában folytatott kampányt az amerikai választások befolyásolása érdekében. Az igazságügy-minisztérium szerint ebben segítségére volt a Kreml és az Orosz Internetkutató Ügynökség (IRA). A cél állítólag az amerikai demokratikus folyamatokba és politikai rendszerbe vetett bizalom megrendítése volt. Nyilvánosságra került dokumentumokból kiderül: az amerikai hatóságok feltételezése szerint az egész programot valószínűleg Jevgenyij Viktorovics Prigozsin orosz oligarcha finanszírozta, akit élelmiszeripari érdekeltségeire utalva az amerikai sajtóban “Putyin séfjeként” is emlegetnek. Prigozsin egyik vállalata ellen már vádat emeltetett a Robert Mueller vezette különleges bizottság, amely azt vizsgálja, miként játszottak össze Donald Trump 2016-os kampánycsapatának egyes tagjai orosz tisztségviselőkkel.

Az igazságügyi minisztérium állítása szerint a 44 éves Huszjajnova részletes beszámolót készített a kiadásokról: 2016-ban például hozzávetőleg 12 millió dollárt költött a Facebook és az Instagram közösségi oldalakon megjelent reklámokra, az egyik dokumentum tanúsága szerint pedig 2018 januárjában további 1,7 millió dollárt kért a februári kiadásokra. Ez 700 ezer dollárral több volt, mint amit 2017 februárjában költött a közösségi médiában. A vádirat szerint Huszjajnova 2016 januárja és 2018 júniusa között 35 millió dollárt fordított az amerikai közösségi oldalakon való megjelenésre, amelyet a minisztérium “az Egyesült Államok elleni információs háborúnak” nevezett. Az igazságügy-minisztérium dokumentumai arról is tanúskodnak, hogy a “Lakta Terv” keretében egyfajta belső útmutatás is készült ahhoz, hogy az egyes amerikai társadalmi csoportokat milyen propagandával közelítsék meg. Azt írták például, hogy “a színes bőrűek LGBT csoportjai kevésbé kifinomultak, mint a fehérekéi, következésképpen náluk a bonyolult üzenetek nem működnek”. Egy másik útmutatás szerint “a feketék, a spanyolajkúak, az őslakosok (indiánok) és az LGBT-közösség tagjai érzékenyek a +fehér kiváltságok+ kifejezésre, és azonnal reagálnak azokra a bejegyzésekre és fotókra, amelyek a fehér embereket részesítik előnyben”.

A The Wall Street Journal értesülései szerint amerikai hírszerzési szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a közösségi médiában nemcsak orosz, hanem kínai és iráni befolyásolási kísérletek is tapasztalhatók.

Next Post

Néhány kattintás is padlóra küldhet egy kisebb céget

sze okt 24 , 2018
Egy friss jelentés szerint a kis- és középvállalatok (kkv) több mint fele már vesztett el adatokat kibertámadás miatt, a támadásoknak pénzügyi következményei is vannak, beleértve az elmaradt bevételeket és az adatvesztés utáni helyreállítás költségeit. A biztonsági felméréséből kiderül az is, hogy a megtámadott középvállalatok harminc százaléka szerint az adatszivárgások költségei […]
Kattint