Szorul a hurok: Esélytelenek a papíralapú számlázók

NAV Onlne SzámlaNem kizárt, hogy jövőre a befogadójának belegyezése nélkül is elektronikusan kaphat számlát, és változik az elektronikus számla kritériumainak meghatározása is.

Újabb mérföldkőhöz érkezhet a számlázás digitalizációja az Európai Unión belül. Ozsvár Ferenc, a CNET IT Consulting Kft. ügyvezetője elmondta, hogy az Európai Bizottság 2022 decemberében terjesztette elő az e-számlázással kapcsolatos javaslatcsomagját (ViDA). A tervezetben 2024-es céldátummal számoltak, de még zajlanak a tagállamok közötti egyeztetések. A jogszabály bevezetéséhez minden tagállam jóváhagyása szükséges, döntés a 2024-es határidő tartásáról vagy annak esetleges elhalasztásról az uniós pénzügyminiszterek decemberi 8-i tanácskozásán születhet.

A várhatóan 2024 január elsején életbe lépő uniós szabályozás több ponton is változást hoz majd. A termék vagy szolgáltatás nyújtók szabadon dönthetnek arról, hogy elektronikusan bocsátják ki a számlát, és ehhez nem szükséges a vevők belegyezése. Változik az elektronikus számla kritériumainak meghatározása is. Jövőre csak az olyan számla minősül elektronikus számlának, amely lehetővé teszi az automatikus és elektronikus feldolgozást, strukturált elektronikus formában állítottak ki, továbbítottak és fogadtak be.

Az elektronikus számlán elhelyezett digitális aláírás, valamint a hozzá kapcsolódó ‘hash kód’ maradéktalanul biztosítja azt, hogy a számlán szereplő adatokat a későbbiekben se lehessen módosítani. A vállalkozásoknak fel kell készülniük a nem papíralapú számlák befogadására, feldolgozására és tárolására, mert a javaslatcsomag azzal számol, hogy az e-számlázás 2028-től kötelezővé válik az Európai Unión belül.

Figyelem! FelkiáltójelA CNET IT Consulting 2022-ben 28,3 millió forint árbevétel mellett 104 ezer forint veszteséget termelt, míg egy évvel korábban 28,0 millió forintos árbevételt és 1,2 millió forint nyereséggel zárt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Újabb félmillió csillagot térképezett fel a Gaia űrtávcső

sze okt 11 , 2023
ShareTweetPinShareÚj tudományos eredményeket tett közzé a galaxisunkról és azon túlról is az európai Gaia űrmisszió. A csillagászok többek között újabb félmillió csillagot katalogizáltak egy sűrű csillaghalmazban, azonosítottak csaknem négyszáz lehetséges kozmikus lencsét, és több mint százötvenezer kisbolygó pozícióját pontosították a Naprendszerben. A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) közlemény szerint a […]
csillagok, űr, világegyetem

És még ez is...