Lepattant a zsarolóvírus az izraeli kórházakról

Több izraeli kórházat is célba vettek hackerek, de a támadást visszaverték, és az egészségügyi intézmények már rutinszerűen működnek — értesült a The Jerusalem Post.

A kiberbűnözők a több országon átsöprő hackertámadás részeként Izraelben is kórházi számítógépeket fertőztek meg, de a szakemberek azonnal elhárították a bajokat, és a támadás nem okozott maradandó károkat a kórházak infrastruktúrájában, sem fennakadást az intézmények folyamatos működésében. A Háárec című újság honlapjának értesülése szerint nyolc kórház ötven számítógépe került veszélybe, amelyeket a biztonság kedvéért azonnal leválasztottak a számítógépek hálózatáról.

A nemzeti kibertanács csütörtöki bejelentése szerint a támadás nem kifejezetten Izrael ellen irányult. A tanács polgári szárnyának vezetője, Rafi Franko szerint az ország kórházaiban működő több tízezer komputerhez képest csak viszonylag jelentéktelen számú számítógép fertőződött meg a vírussal, és azokból sem jutott ki semmilyen információ. Franko azt is elmondta a Háárecnek, hogy a kórházak biztonsági rendszere észlelte a támadásokat, és ekkor szakemberekből álló csoportokat küldtek az érintett helyekre, amelyek megoldották a gondot. Csak olyan számítógépek kerültek veszélybe, amelyeket nem készítettek fel időben a védekezésre.

A zsarolóvírussal a kiberbűnözők – a májusban mintegy 150 országon végigsöprő WannaCry vírushoz hasonlóan – 300 dollárt (85 ezer forintot) követelnek a felhasználóktól a zárolt fájlok visszaállításáért cserébe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Itt az új Canon EOS 200D

ked júl 4 , 2017
Megérkezett a Canon a legújabb belépő szintű gépe az EOS 200D. Az új tükörreflexes géppel az volt a tervezők célja, hogy tökéletes megoldást kínáljanak mindazoknak, akik most jutottak el oda, hogy a mobilos fotózásról most váltanának a magasabb szintű fényképezésre. A könnyű, változtatható képszögű (vari-angle) képernyővel rendelkező felszerelt Canon DSLR […]

Friss, ropogós