Személyes adatok: új szabályokat javasol az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság napokban bemutatott csomagjában a magánélet és a személyes adatok magas fokú védelmét javasolta az elektronikus hírközlés területén.

Az új szabályok biztosítani fogják mind az elektronikus kommunikáció tartalmának, mind a hozzá tartozó metaadatoknak – a hívás idejének, valamint a hívást kezdeményező, illetve fogadó személy földrajzi helyének – titkosságát. A jogszabályjavaslat szerint ugyanakkor, ha a felhasználó beleegyezését adta a felsorolt adatok feldolgozásához, a hagyományos távközlési szolgáltatóknak nagyobb lehetőségük nyílik arra, hogy az adatok segítségével kiegészítő szolgáltatásokat nyújtsanak. Az új rendelet egyszerűsíti a cookie-kra vonatkozó jelenlegi rendelkezéseket, amelyek eredményeképpen az internethasználóknak lépten-nyomon nyugtázniuk kell a cookie-k használatára vonatkozó automatikus üzeneteket.

A javaslat rendelkezései tiltják a kéretlen elektronikus üzenetek küldését akár e-mailben, akár sms-ben, és elvileg az ilyen jellegű telefonhívásokat is, ha a hívott fél nem adta hozzájárulását ehhez. Az új adatvédelmi szabályok a legújabb elektronikus hírközlési szolgáltatásokat – WhatsApp, Facebook Messenger, Skype, Gmail, iMessage, Viber – nyújtó ágazati szereplőkre is érvényesek lesznek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ez a minimum, amit megtehetsz a biztonságodért VIII.

szo jan 14 , 2017
Új év, a fogadalmak és változások ideje. A G Data szakértői nyolc biztonsági tipp betartására buzdítanak, ugyanis, ha ezekből csak egyet is betartunk, máris nagyobb biztonságban élhetjük online mindennapjainkat. 8. Közösségi megosztás előtt gondolkodjunk! Lehet, hogy elcsépelt, de ezerszer el kell mondanunk: nem kell mindent megosztani a Facebookon, előbb gondolkodjunk, […]
Facebook

Friss, ropogós