Alig tudnak magyarul a felvidéki magyar többségű települések honlapjai

felvidek-zaszloA közel félezer felvidéki magyar település hivatalos honlapjának több mint felén semmilyen információ nem található magyarul, a magyarul is tájékoztató weblapok túlnyomó többsége pedig csak alapvető információkat közöl magyarul is – derült ki a Pro Civis polgári társulás elemzéséből. Ennél csak az szomorúbb, hogy e téren az elmúlt évben nem történt előrelépés, ami azt mutatja, hogy a magyarok lakta dél-szlovákiai települések polgármesterei, önkormányzatai sok esetben nem tartják fontosnak az anyanyelven történő tájékoztatást.

Szlovákiában jelenleg 512 magyarok által is lakott település van, közülük az idei felmérés készítésének idején 490-nek volt saját honlapja, ezek közül azonban csak 218-on található valamilyen magyar nyelvű tartalom is – derült ki a felmérésből. A vizsgált weboldalak közül 208 tartalmaz legalább alapvető információkat magyar nyelven, ez csupán eggyel több, mint egy évvel korábban volt. A csaknem félezer honlap közül magyarul csak 97 közölt közérdekű információkat is, magyar nyelvű kérvényeket csak 14 honlapon lehetett találni, az önkormányzati határozatok és rendeletek pedig még ennél is kevesebb, mindössze nyolc honlapon voltak feltöltve magyar nyelven is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Nyíregyházán figyelik az idős embereket

pén júl 29 , 2016
Nyíregyházán negyven digitális karórát osztottak szét 75 év feletti egyedülálló időseknek, amelyen keresztül orvosaik, gondozóik folyamatosan látják állapotukat – mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium idősek alapszolgáltatásainak fejlesztéséért felelős miniszteri biztosa az M1 aktuális csatornán szerda esti műsorában. Rubovszky Csilla kifejtette, hogy eddig három településen tesztelték a karórákat, két esetben mentett életet […]

Friss, ropogós