Sok még a tévhit az autizmussal kapcsolatban

Autizmussal kapcsolatos ismereteket és attitűdöket vizsgált a felnőtt internetezők körében az eNETMagyar Telekom friss kutatása. Tízből kilenc válaszadó hallott már az autizmusról, tízből kettőnek van is az ismerősei között autista. Azoknak a 91 százaléka, akik hallottak már az autizmusról, úgy véli – helyesen –, hogy az autista embereknek van valamilyen viselkedési problémája (például hangoskodnak vagy nem hajlandóak kezet fogni), 82 százalék szerint tanulási nehézséggel is küzdenek, míg azt, hogy van mentális betegsége vagy agyi fejlődési rendellenessége ötven-ötven százalék gondolja. (Az autizmus az esetek körülbelül negyven százalékában társulhat értelmi fogyatékossággal is.)

A válaszadók 78 százaléka szerint az autistáknak van valamilyen különleges képességük, ami feltételezhetően a témával foglalkozó filmek, könyvek, színdarabok, híres autista tudósok és művészek ismertségének lehet a hatása. A válaszadók 72 százaléka ismer a témával foglalkozó alkotást – jellemzően filmet –, az Esőember és A kód neve: Merkúr ezek közül a legismertebbek. A különleges képesség azonban csak az autizmussal élők egy részéről mondható el és fontos, hogy az autizmus egyenetlen képességprofillal jár együtt (egyes területen kiemelkedő képességek, míg másutt súlyosan megkésett fejlődési ütem).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

266 millió forint licencdíjat fizet az ONYF

ked ápr 12 , 2016
Az IBM Magyarországi Kft. nyerte az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) tenrderét, amelyet a főigazgatóság tulajdonában álló két main framen futó szoftverlicencek (lásd keretes) használati jogának biztosítása és a kapcsolódó támogatási szolgáltatás nyújtására írtak ki. Bár az ONYF csak 801 205,4 dollárra (~ 218 millió forint*) becsülte eredetileg a szerződés összértékét, […]

Friss, ropogós