Évforduló: épp 47 éve alapították a PARC-ot, és már hasznot hajt

A Xerox idén pontosan 47 éve alapított kutatóközpontjában, a kaliforniai PARC-ban a kezdetektől fogva kemény, szisztematikus innovációs munka folyik, amely mára már hasznot hajt a türelmes tulajdonosoknak.

Vitathatatlan tény, hogy 1970-ben rengeteg tehetséges tudóst, mérnököt, programozót sikerült a Xerox-nak maga köré gyűjtenie, amikor megalapította a jövő irodai technológiáit és megoldásait kutató vállalati divízióját. Ez lett a PARC, ahol előálltak a számítógépeket helyi hálózattá összekapcsoló Ethernet adatátvételi technikát, az ablakokat, menüket, választógombokat és ikonokat felvonultató grafikus felhasználói felületet, vagy éppen a monitoron a kijelölést segítő és bármely irányba mozgatható számítógépes egeret. A kreatív találmányok üzleti sikereit viszont sokáig mások aratták le a Xerox helyett. Ennek oka, hogy a vállalat kizárólag azokra a fejlesztésekre fókuszált üzletileg, amelyek közvetlenül kötődtek a fénymásoláshoz és a nyomtatáshoz.

Ez a hozzáállás jelentősen megváltozott az elmúlt szűk két évtizedben. 2002-ben a PARC leányvállalat lett a Xerox-on belül, ami magával hozta azt, hogy a kutatás-fejlesztés fókuszait is átpozicionálják. Az üzleti stratégiában a profittermelő, a világpiacon értékesíthető fejlesztések kapták a hangsúlyos szerepet. Azaz ma sokkal inkább azt figyelik, hogy mire van szükségük technológiai oldalról a vállalatoknak, és ezekre dolgoznak ki megoldásokat számos iparágban. A váltás olyannyira sikerült, hogy a cégnél 2010-ben már hatvanmillió dolláros haszonnal zárták az évet.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Parragh-nak szeretettel: már megint a gimnazistáink szerepeltek sikeresen a Diákolimpián

csü aug 10 , 2017
Több díjat, köztük egy aranyérmet hoztak el a magyar gimnazisták a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról, Teheránból. Az MTI híre nem említi hogy a sikeresen szerepeltek között szakgimnazisták, vagy szakiskolások lennének. A július 28. és augusztus 4. között rendezett megmérettetésen Gáspár Attila, a miskolci Földes Ferenc Gimnázium tanulója aranyérmet kapott. Teljesítménye azért […]
taps

Friss, ropogós