Nemzeti digitális fejlődés: Európa lemaradásban van Kínához és az USA-hoz képest

Egy friss felmérés szerint az európaiak több mint kétharmada úgy gondolja, hogy az európai uniós szabályozás pozitív hatással van országuk digitális fejlődésére – derül ki a Vodafone Csoport európai szakértői szervezete, a berlini Vodafone Intézet által végzett friss felmérés eredményéből. Magyarország és Lengyelország polgárai gondolják úgy a legnagyobb arányban (75 százalékban), hogy az uniós tagság a nemzeti digitális fejlődés javát szolgálja, míg Csehországban szkeptikusabbak, ahol ez az arány 55 százalék. Inger Paus, a Vodafone Intézet ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „Az európai polgárok egyértelműen tudatában vannak a digitalizáció fontosságának Európa jövője szempontjából. Elismerik, hogy az Európai Unió prioritásként kezeli a témát, és a digitális szakpolitikák megfogalmazása terén már eredményeket is fel tud mutatni. Ennek jegyében határozottan arra számítanak, hogy az Európai Unió a digitalizációt fogja segítségül hívni néhány sürgető probléma – például a klímaváltozás – kezeléséhez.”

A digitális szakpolitikák ismerete ugyancsak viszonylag magas szinten áll az európai lakosság körében, beleértve az adatvédelmi törvényt (GDPR – 84 százalék), a fogyasztóvédelmi szakpolitikákat (77 százalék), valamint a globális technológiai cégekre kivetett versenyjogi és adatvédelmi bírságokat (58 százalék). Az uniós polgárok kevésbé ismerik az egyéb szakpolitikai kezdeményezéseket, úgymint az egységes digitális piacot (38 százalék) vagy a digitális oktatási tervet (28 százalék). Az Egyesült Államokhoz, illetve Kínához képest az európaiak kevésbé gondolják, hogy az Európai Unió vezető szerepet játszik a digitális transzformáció korában. Mindössze 15 százalék véli úgy, hogy az Európai Unió a digitális innováció motorja, és csak egyharmaduk gondolja, hogy az Európai Unió globálisan is jó helyzetben van a digitális gazdaság és a mesterséges intelligencia témájában. Ennek ellenére az európaiak mintegy fele szerint egy rendkívül fontos kérdésben, a fogyasztók védelme tekintetében az Európai Unió jobb helyzetben van, mint az Egyesült Államok vagy Kína.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Kis lépés az emberiségnek, de viszonylag nagy a Fuvar.hu-nak

pén febr 7 , 2020
Újabb 150 milliós befektetést kapott a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelőtől a Fuvar.hu — közölte a két társaság. A közlemény szerint a Hiventures Kockázati Tőkealap-kezelő a cég indulását is támogatta az Inkubációs befektetési programban. A 150 millió forint újabb befektetés felhasználásával a Fuvar.hu az eddigi szolgáltatását bővíti, főleg a csomagküldési területen szeretnének […]