Saját szerzőit üldözi az ASCE

tudosSzámos nagynevű szaklap csak akkor hajlandó publikálni a kutatók ingyen beküldött írásait, amennyiben azok lemondanak a szerzői jogaikról, azaz a konkrét cikk a kiadó tulajdonába kerül. Ez a visszatetsző gyakorlat teljesen általános annak ellenére, hogy egyrészt az írásokért a szerzőknek egy fityinget sem fizet kiadó, másrészt a tudósok munkáját általában egyetemek és vállalatok pénzelik, harmadrészt pedig a szerzők tartják el kiadványt.

A TorrentFreak beszámolója szerint az 1852-ben alapított mérnöki egyesület, az American Society of Civil Engineers (ASCE) a felbérelte a Digimarc nevű jogvédő céget, hogy az felkeresse és eltávolíttassa a kiadványaiban megjelent írások nem engedélyezett online változatait. Ennek köszönhetően a Digimarc többek közt a világ legnívósabb egyetemeinek – például MIT, Stanford – és sejthetően színvonalas oktatóiknak is DMCA-panaszleveleket kezdett küldözgetni, a lépéssel lényegében nyíltan kalóznak titulálva a fennmaradását biztosító, számára ingyen dolgozó tudósok egy részét — írja a hamisitasellen.hu.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

D-Link DAP-1520: táguló határok

sze máj 21 , 2014
A D-Link újabb eszközzel bővítette 11AC termékcsaládját. A DAP-1520 Wireless AC750 Kétsávos Range Extender nemcsak a legújabb Wireless AC szabványos hálózatok hatótávolságát képes kiszélesíteni, de az új eszközök piacra kerüléséig a már meglévő 802.11n routerek biztosította lefedettséget is képes növelni. A társaság közleménye szerint a DAP-1520 olyan hálózatokban állja meg […]
wifi