Pegasus-botrány: súlyos visszaélések

Jeroen Lenaers és Sophie in 't Veld a sajtótájékoztatón Fotó: Németh Dániel/444Minden jel arra mutat, hogy súlyosan visszaéltek a kémszoftverekkel Magyarországon – jelentette ki Jeroen Lenaers.

Az Európai Parlament (EP) Pegasus kémszoftvert vizsgáló bizottsága Magyarországra küldött delegációjának vezetője egyáltalán nem tartja meggyőzőnek a magyar hatóságok magyarázatát. A vizsgálóbizottság elnöke azt hangoztatta, hogy a magyarországi jogállamisági helyzet az egyik legrosszabb az Európai Unióban: az intézmények nem az állampolgárokat szolgálják, hanem a kormány politikai céljait. A delegációvezető elmondta, hogy látogatásuk lehetővé tette, hogy kissé jobban megértsék a kémszoftverek használatát, a visszaélést azokkal Magyarországon. Sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar kormány röviddel érkezésük előtt és megfelelő indoklás nélkül elutasította meghívásukat a párbeszédre.

Varga Judit igazságügyi miniszter összeesküvés-elméleteket gyártott és külföldi befolyásolást emlegetett, ami nevetséges – mondta. A miniszter nem tiszteli a demokratikus eszmecserét, a párbeszéd „nem tartozik a kormány munkamódszerei közé”. A meghívásuk elutasítása sokat elmond, keserű tapasztalat a magyar politika állapotáról – fogalmazott Lenaers. A párbeszédnek a legtermészetesebbnek kellene lennie, helyette a kormány az EP választott képviselőit támadja. Megjegyezte, sem a magyar, sem a lengyel kormány „nem tűri az ellenőrzést”.

Azt mondta, nem kaptak választ arra, miért figyeltek meg olyan sok embert a magyar hatóságok. Valóban ilyen nagy veszélyt jelentenek újságírók, a tüntetők? – tette fel a kérdést. A delegációvezető közölte: a magyar hatóságok általános okot, nemzetbiztonsági indokot hoztak fel, ez alapján „bárkit megcéloztak”. Ez azonban ellenkezik az irányelvekkel, az uniós jogszabályokkal. Arra szólította fel a magyar kormányt: ne használja a tágan értelmezhető nemzetbiztonsági indokot a kémszoftverek használatakor.

Nem megfelelő a jogorvoslat lehetősége. Az embereket nem értesítik arról, hogy megfigyelték őket, ami ellenkezik az európai emberi jogi bíróság esetjogával – közölte Lenaers. Fontosnak nevezte az igazságszolgáltatás függetlenségét. A magyar állampolgárok megérdemlik, hogy elszámoltatható és átlátható intézményeik legyenek – mondta. Várhatóan áprilisra véglegesedik a több ország vizsgálatán alapuló jelentés – közölte Lenaers. Javaslatokat tesznek majd az európai polgárok védelme érdekében.

Sophia in ‘t Veld vizsgálóbizottsági jelentéstevő hangsúlyozta, a jogállamiság egészét rombolja, ha éppen azokat célozzák meg a kémszoftverekkel, akik alapvető fontosságúak a demokráciában: újságírókat, civil szervezetek képviselőit, ellenzéki politikusokat. Úgy fogalmazott, hogy ennek dermesztő a hatása sok emberre, akik azon gondolkodnak, vajon ők is érintettek-e. A kémszoftverek mélyen behatolnak a magánéletbe. Nem csupán a beszélgetéseket hallgatják le, hanem a mobiltelefonok teljes tartalmát átveszik: hozzáférnek minden képhez, levélhez, az összes kommunikációs előzményhez. Úgy vélekedett, hogy jelenleg a demokráciára leselkedő legnagyobb veszély a visszaélés a kémprogramokkal. A jelentéstevő kiemelte: a magyar kormány úgy érvelt, hogy nem tartozik a vizsgálóbizottságra a téma. Ez azonban tévedés, a kémszoftverek ügye egész Európáé, minden tagállamé. Ezekkel a programokkal választásokat is befolyásolni lehet. A jelentéstevő arra szólította fel a magyar kormányt, hogy gyorsan rendezze a helyzetet. Azt mondta, mivel Magyarország az EU része, be kell tartania a közösség szabályait.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nem is vagyunk feljelentgetős nép

csü febr 23 , 2023
A legjobban a visszaélésektől, az adathalászattól és a vírusoktól tartanak a magyar internetezők, akiknek nagy része találkozott már káros tartalommal, de jellemzően nem jelentette azt — derül ki egy friss felmérésből. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közleménye szerint a vizsgálattal 2022-ben megbízott Scores Group reprezentatív kutatásából az derült […]
Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)

És még ez is...