Digitális készségek: Romániában sem rózsás a helyzet

digitális transzformációRomániában mintegy 13 millió (74 év alatti) felnőtt használta már életében az internetet, de több mint tízmillió nem rendelkezik alapvető digitális készségekkel – írja az economedia.ro. Bár Romániában a statisztikai intézet 2021-es adatai szerint a települések 96 százalékában van vezetékes internetszolgáltatás és a háztartások 80,8 százalékában van internet, amivel a tizedik helyen áll az európai uniós rangsorban, az ország mégis sereghajtó a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő DESI-mutató tekintetében. Ez főleg a digitális készségek alacsony szintjének tudható be, amelyben Románia utolsó előtti, illetve a digitális közszolgáltatások fejletlenségének tulajdonítható – ez utóbbi mutatót tekintve Románia az utolsó helyen áll az EU-ban. A lap az európai uniós összehasonlításokban szereplő 16-74 éves korosztály internethasználatát részletezve egy sor statisztikai adattal példázza, miben nyilvánul meg Romániában a digitális kirekesztettség.

Az internetfelhasználók kevesebb mint 17 százaléka használta a világhálót a hatóságokkal vagy közszolgáltatókkal kapcsolatos ügyintézésre. Alig 18,5 százalékuk használja az internetes banki szolgáltatásokat, 35,5 százalékuk veszi igénybe az internetet álláskeresésre, és kevesebb mint 39 százalékuk használja a világhálót arra, hogy termékekről vagy szolgáltatásokról tájékozódjon, vagy a gyanús információk valóságtartalmát ellenőrizze. A felhasználók 50,7 százaléka használja kapcsolattartásra az elektronikus levelezést, 76,3 százalékuk pedig használta már hang- vagy videóhívás lebonyolítására az internetet. Az utóbbi időben folyamatosan erősödő online kereskedelem a 2020-as 58,2 százalékos csúcs után tavaly valamelyest visszaesett: 2021-ben a romániai internetezők 57,3 százaléka rendelt illetve vásárolt árut és szolgáltatásokat a világhálón. Az interneten vásárlók 68,6 százaléka a 16-34 éves korosztályhoz tartozott, a nyugdíjas internethasználók 71,4 százaléka sosem vásárolt ezen a módon.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Q1: 11 százalékkal csökkentek az okostelefon-eladások

pén ápr 29 , 2022
A koronavírus-járvány kezdete óta a legnagyobb mértékben, 11 százalékkal csökkent az okostelefonok kiszállítása globálisan az idei első negyedévben – áll a szingapúri Canalys ágazati piackutató jelentésben. A visszaesés mögött a kedvezőtlen gazdasági körülmények és a gyenge szezonális kereslet állt – vélték a jelentést összeállítói. A dél-koreai Samsung Electronics végzett az […]
öreg mobiltelefonok

És még ez is...