Országos kibernyomozói szervezet alakult

rendőr, számítógépOrszágos kibernyomozói szervezet alakult a rendőrségen belül október elején – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

Az ORFK bűnügyi főosztályán újonnan megalakult kiberstratégiai osztály munkatársai a rendőrség teljes kibervédelmi tevékenységét összehangolják, mintegy háromszáz ember munkáját koordinálják, továbbá a nemzetközi kapcsolattartásért is felelősek. Ugyanakkor a szakterületet jól ismerő munkatársakkal bővítették és erősítették a területi nyomozóhatóságok – megyei rendőr-főkapitányságok, BRFK, Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda – állományát is.

Az egység összehangoltan dolgozik a bűncselekményre utaló elsődleges jelzéstől a felderítésen át egészen az ügy vádemelési szakaszáig. Az online elkövetett jogsértések – ezen belül leginkább a vagyon elleni online csalások száma – az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedett. A rendőrséghez az elmúlt időszakban rendkívül sok ilyen típusú feljelentés érkezett, a sértetteknek okozott kár mostanra elérte a több milliárd forintot.

Eddig is több fronton küzdött a jelenség ellen a rendőrség: intenzív bűnmegelőzési kampányaikban széles körben bemutatták a főbb csalási formákat, az iskolai programjaikba beépítették az online biztonság oktatását. A derék kibervédelmi nyomozóik éjt-nappallá téve dolgoztak a bűncselekmények felderítéséért és az elkövetők felelősségre vonásáért.

Tavaly a rendőrség is csatlakozott a KiberPajzs elnevezésű együttműködéshez, amelyben intézmények és piaci szereplők indítottak közös kampányt a lakosság kiberbiztonságának növeléséért. Az együttműködő szervezetek között gyors és hatékony jelzőrendszer alakult ki, a lakosság kibertudatosságának növeléséért is összehangoltan dolgoznak – olvasható a közleményben.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A K&H megkezdte az ATM-ek cseréjét

vas okt 8 , 2023
ShareTweetPinShareMegkezdte a K&H Bank az ATM-jeinek cseréjét, a régiek helyére olyan automatákat telepítenek, amelyekből okoseszközzel is lehet készpénzt felvenni – közölte a bank. A pénzintézet várhatóan az év végéig mintegy száz ATM-jét cseréli le új berendezésekre. Kováts Norbert, a K&H lakossági hálózatfejlesztési vezetője a közleményben kiemelte, a bank ötszáz automatából […]
Kováts Norbert, K&H

És még ez is...