Orosz ellenőrzés alá kerül a Yandex

YandexMegállapodást kötött a Yandex csoport jelenlegi anyavállalata, a hollandiai székhelyű Yandex N.V. a cég nagy részének eladásáról egy orosz menedzserekből és befektetőkből álló konzorciumnak.

Az üzlet értéke 475 milliárd rubel, amelyből 230 milliárd rubelt a Yandex N.V. javára jüanban, a fennmaradó összeget pedig a Yandex N.V. A osztályú részvényeiben fizetik ki. A szerződés értéke a Reuters szerint 5,2 milliárd dollár. A Yandex N.V. a jövőben a bevétel egy részét a fennmaradó külföldi üzletágak fejlesztésébe kívánja fektetni, majd részvény-visszavásárlást tervez. Az új anyavállalat a Kalinyingrádban bejegyzett Yandex nemzetközi részvénytársaság lesz.

A vevő a „Konzorcium. Pervij” nevű zárt végű befektetési alap, amelynek egyik tagja sem kapott ellenőrző részesedést. A Yandex közleménye szerint a konzorcium vezetői a Yandex oroszországi felsővezetői csapatának tagjai, valamint a Lukoil, továbbá köztük van Alexander Csacsava, a Leta Capital alapítója és a My.Games tulajdonosa, Pavel Prassz, az Infinitum letétkezelő vezérigazgatója és Alekszandr Ryazanov, a Russzkaja Holdingovaja Kompannyija igazgatótanácsának elnöke, a Gazprom korábbi elnökhelyettese. Az ügyletet a tervek szerint az idén két szakaszban fogják lebonyolítani. Az eszközök szétválasztása során a Yandexnek lesz egy „aranyrészvénye”, amely lehetővé teszi bizonyos tranzakciók blokkolását. A holland vállalat elveszíti a Yandex márkanevet.

Nem tudtak ellenállni a politikai nyomásnak

A külföldön „orosz Google-ként” emlegetett Yandexet az 1990-es évek végi dot-com boom idején alapították. A cég, amely 2011-ben a Nasdaqon keresztül lépett tőzsdére, kulcsszerepet játszott az oroszországi online szolgáltatások, így a keresés, a reklám, az e-mail, a fuvarozás, az e-kereskedelem, a felhőszolgáltatás és a streaming területén. Politikai nyomás alatt a Yandex 2022 végén eladta híraggregátorát és más online erőforrásait az állami ellenőrzés alatt álló riválisának, a VK-nak, hogy politikamentessé váljon. Az orosz befektetői csoportnak történő eladással a Yandex először kerülhet kizárólag orosz szervezetek ellenőrzése alá.

„Természetesen a Yandex a gazdaság egyik nemzeti bajnoka a maga területén, a csúcstechnológia területén, és az egyik legnagyobb vállalat. Számunkra természetesen fontos, hogy ennek a vállalatnak a munkáját éppen hazánkban folytassuk” – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az ügyletet kommentálva. Hozzátette, hogy „ez egy olyan vállalat, amely sok tehetséges embernek ad munkát, sok fiatal keres munkát a Yandexnél. Ezért természetesen fontos számunkra, hogy a vállalat folytassa a munkáját, és ebben a tekintetben üdvözölhetjük azt a megállapodást, amelyet a részvényesek az eladásról kötöttek. Végül is a fő tulajdonos továbbra is a vállalat vezetése marad, a vállalat orosz vezetése – ez is fontos.”

Elemzők szerint az 5,2 milliárd dolláros ár lényegesen alacsonyabb a Yandex végső értékénél. A cég piaci kapitalizációja 2021-ben megközelítette a harmincmilliárd dollárt. Ugyanakkor ez az egyik legnagyobb volumenű üzlet, amelyet a háború kezdete óta megkötöttek Oroszországban. A Yandex vezetői az alkalmazottaknak írt levelükben az ígérték, hogy a vállalat független marad. Arkagyij Volozs, a Yandex társalapítója 2014-ben Izraelbe költözött Oroszországból, az ukrajnai inváziót többször elítélte.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Új technológiák bevezetése: Már tudjuk mi a fontos

hét febr 12 , 2024
Az összehangolt uniós szakpolitikai támogatással alátámasztott tartós beruházások kulcsfontosságúak az energetikai átmenet felgyorsítása és az új technológiák bevezetése szempontjából — jelentette ki Nadia Calvino. Az Európai Beruházási Bank Csoport (EBB) elnöke, az Európai Unió hosszú lejáratú hitelezéssel foglalkozó pénzintézetének fórumán elhangzottak szerint az európai cégek növelték a digitalizációra, az energiahatékonyságra […]
Nadia Calvino, az Európai Beruházási Bank Csoport (EBB) elnöke

És még ez is...