Online divat-kiskereskedelem: új piaci kihívások várhazók

divatA divatcikkek értékesítésében is bővül a webáruházak részesedése, tavaly már majdnem elérte a húsz százalékot Magyarországon.

Egy felmérés szerint a divat-kiskereskedelem a 2020-as tizenegy százalékos visszaesés után 2021-ben mintegy tíz százalékkal tudott nőni, így a várakozások szerint a hagyományos csatornákon történő értékesítés 2022-ben újra elérheti járvány előtti szintet. Mindeközben az online csatornákon történő értékesítés 23 százalékkal nőtt 2020-hoz képest, és az e-kereskedelmi piac divat szegmensének értéke elérte 311 milliárd forintot.

Az átlagos rendelési érték 2021-ben nem nőtt jelentősen, átlagosan 2,5 százalékkal volt magasabb 2020-hoz képest. Az online vásárló fogyasztók számának növekedése a világjárvány kezdeti időszaka után tapasztalt hullámot követően lelassult, ezért a webáruházak 2021-es bevételnövekedését elsősorban nem az újonnan megjelenő vásárlók, a magasabb árak, vagy a magasabb átlagos rendelési érték, hanem a vásárlások gyakoriságának növekedése tette lehetővé.

A felmérés új piaci kihívásokat valószínűsít idén, elsősorban a szállítási és gyártási késedelmek, a növekvő költségek, a geopolitikai bizonytalanságok miatt. Az internetes divatoldalak ezeket részben már érzékelik, hiszen a készletek biztosítása most is okoz nehézségeket, a divatcégek fele ráadásul árat emel idén. Az online áruházak a visszajelzések alapján a legfontosabb kihívásnak eddig a piaci verseny erősödését, a megfelelő hirdetések megválasztását és az emelkedő reklámköltségeket tekintették.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az NKFIH új pályázói portált hozott létre

csü febr 24 , 2022
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) új pályázói portált hozott létre a magyar részvétel elősegítésére a 95,5 milliárd euró keretösszegű Horizont Európa programban – közölte a hivatal. A közleményben hangsúlyozzák, a magyar nyelvű hivatalos honlap teljes körűen és naprakészen teszi közzé a sikeres pályázáshoz nélkülözhetetlen információkat, értelmező anyagokat, […]
Birkner Zoltán, az NKFIH elnöke

Friss, ropogós