Nyakába veszi az országot az NMHH

NMHH - Mobil a családom?Országjárást indít a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a Mobil a családom? elnevezésű programja keretében, amely az online életvitel és a családi élet közötti egyensúly megteremtésében segíti a szülőket és gyermekeket.

Kis Norbert programvezető azt közölte: a novemberben induló országjárás keretében öt vidéki városba – Szegedre, Szombathelyre, Pécsre, Debrecenbe és Sopronba – látogatnak el. Az egyes helyszíneken a Momentán Társulattal együttműködve, színpadi játékok keretében, szórakoztató formában mutatják majd be a digitális eszközök használatával kapcsolatos örömöket, kihívásokat, nehézségeket.

A programvezető elmondta, hogy az NMHH tíz tanácsot fogalmazott meg a családok számára a mobileszközök használatáról, ezeket is szeretnék közvetíteni az egyes állomásokon. A közönség soraiba diákokat, szülőket és pedagógusokat várnak, várhatóan ezer-ezerkétszáz embert érnek majd el az országjárás során – hangsúlyozta, megjegyezve: szeretnék 2024-ben is folytatni a kampányt, hogy minden vármegyébe eljussanak.

A szülők tudják, hogy gyermekük mivel tölti az idejét!

„A program és országjárás célja, hogy minél többet beszélgessenek a családok a mobileszközök biztonságos használatáról” – fogalmazott Kis. Hozzátette, hogy szeretnék ráirányítani a figyelmet arra, hogy a szülőknek „dolguk van a digitális életükkel… Merni kell és tudni kell beszélni az online életünkről, tudatosan kell mintát közvetíteni” — hangoztatta a programvezető, aki fontosnak nevezte a nyitott kommunikációt és a szülői példamutatást.

Somogyi Ákos, az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője arról beszélt, hogy a családoknak érdemes szabályokat kialakítaniuk az online léttel kapcsolatban. „A családi kommunikáció erősítése elengedhetetlen annak érdekében, hogy a gyermek krízis esetén a szüleihez forduljon, illetve hogy a szülők tisztában legyenek azzal, gyermekük mivel tölti az idejét az interneten” – magyarázta a főosztályvezető, aki rámutatott arra, hogy a szülő és gyermek közötti bizalom kialakítása létfontosságú, többek közt azért is, mert a kutatások szerint minden hatodik tizenéves volt már részese online bántalmazásnak.

Puskás Cristian, a Vadaskert Alapítvány gyermek- és ifjúságpszichiáter szakorvosa kiemelte: ha az online eszközöket rosszul használják a családok, annak hosszú távon olyan káros következményei, „pszichés patológiái” lehetnek, amelyeket már csak orvosi segítséggel lehet kezelni. Ha a gyermeket túlságosan magával ragadja az online világ, akkor elszigetelődhet, kiléphet a közvetlen, valós kapcsolataiból — hívta fel a figyelmet a pszichiáter, megjegyezve: a digitális ingerek intenzívebb hatásúak, ha „otthon, biztonságos környezetben” érik a gyermeket. Puskás a szülők felelősségét hangsúlyozva azt tanácsolta: ha a szülők túl soknak ítélik a képernyőidőt, akkor ne pusztán vegyék el a mobileszközt a gyerektől, hanem mindig nyújtsanak helyette alternatívát, például közös családi programot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Remek, új lehetőség a közös munkavégzésre

hét nov 13 , 2023
A Philips bemutatta a B2B 5000 termékcsalád rengeteg új funkcióval rendelkező új monitorját, a Philips 49B2U5900CH fantázianevű csodát. A Philips új modelljének egyik fő jellemzője a 48,8 hüvelykes (124 cm-es) SuperWide (32:9) kijelző. A 49B2U5900CH modell olyan új funkciókkal rendelkezik, mint például a Busylight és a dönthető fülhallgatókampó, amely újdonság […]
Philips 49B2U5900CH monitor

És még ez is...