NMHH, Telekom, Vodafone, Telenor: meg kell a szívnek szakadni

Nem csak arra nem volt még példa arra, hogy a címben szereplő hatóság és a mobilcégek közös közleményt adjanak ki, hanem arra sem, hogy a mobilpiac szereplői ennyire szeressék a hatóságot és vice versa. A közlemény szerint a napokban megkötött megállapodások tartalmazzák mindazokat a szerződésmódosításokat, amelyek garanciát nyújtanak a mobilpiac biztonságos és fenntartható növekedésére, egyúttal kiszámítható kereteket biztosítanak további iparági befektetések ösztönzésére is. A 2022 áprilisáig szóló frekvenciahasznosítás feltételeit rögzítő megállapodások további előnye, hogy mind az állami tulajdonosi jogokat gyakorló NMHH, mind hazánk digitális gazdaságában stratégiai szerepet vállaló mobilszolgáltatók, mind az előfizetők milliónak jövőbemutató érdekharmonizációjához is megfelelő alapokat teremtenek.

A korábbi hatósági szerződések alapján a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone frekvencia használati jogosultsága az 1800 MHz-es frekvenciasávban 2014. október 7-éig állt volna fenn, míg a 900 Mhz-es sávot a Vodafone 2014. október 8-ig, a Telenor és a Magyar Telekom pedig 2016. május 4-ig használhatta volna. Az aláírt megállapodások keretében az NMHH elnöke és a Szolgáltatók közös megegyezéssel meghosszabbították egyes frekvenciahasználati jogosultságok lejáratát és egyben harmonizálták is azokat, így a három magyarországi mobilszolgáltató 900 és 1800 Mhz-es frekvenciahasználati jogosultságai egységesen 2022. április 7-ig, illetve 8-ig lesznek érvényben. A szerződő felek egyetértésüket nyilvánították ki abban, hogy mindez az egész magyar társadalomnak és a nemzetgazdaságnak is elemi érdeke, hiszen hozzájárul a fogyasztói jólét és a hazai vállalkozások versenyképességének növeléséhez és pozitív hatással van a fenntartható gazdasági fejlődésre. (Persze! A-szerk- megj.)

A mostani hatósági szerződésmódosításokkal megnyílt az út a Digitális Átállás nyomán felszabaduló 800 MHz-es frekvenciakészlet hasznosítása előtt is. A megkötött megállapodásokban nem érintett, kizárólagos tulajdonában álló képező további frekvencia-javak hasznosításra vonatkozó árverési eljárását az NMHH –spektrumstratégiájának megfelelően és jelenlegi tervei szerint – még idén megindítja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Újra indul a Petrobot projekt

ked szept 17 , 2013
  Az Európai Bizottság a Shell által vezetett, tíz európai nagyvállalatból álló konzorciummal közösen útjára indítja a Petrobot projektet. Ennek célja olyan robotok kifejlesztése, amelyek az emberek helyett el tudják végezni az olaj-, gáz-, illetve petrolkémiai ágazatokban használt nyomástartó edények és tárolótartályok vizsgálatát. A Petrobot projektben holland, egyesült királyságbeli, svéd, […]
robot