Nincs mese, a postáknak is digitalizálódniuk kell

A posták sem húzhatják ki magukat a legújabb technológiák kipróbálása, alkalmazása alól – mutattak rá egy nemzetközi postás találkozó előadói.

Világszintű trend a levélforgalom folyamatos csökkenése. A levelek száma évről-évre csökkenést mutat Magyarországon is, ugyanakkor ugrásszerűen emelkedik a csomagszállítás iránti igény, ami az e-kereskedelem elmúlt években tapasztalt dinamikus növekedésének köszönhető. A változó körülményeknek való megfelelés miatt a Magyar Posta tavaly több mint hatvan hatékonyságnövelő projektet indított a levél- és csomagszállítás területén. „Az ügyfelek nagyon eltérő igényű generációit kell egy időben magas minőség mellett kiszolgálni, miközben hatékonyabbá kell válni, és új bevételi forrásokat találni, hogy a gyakran más iparágból érkező versenytársak ne szorítsák ki a piacról”- jelentette ki egy konferencián Illés Zoltán, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója.

A postákat olyan technológiák segíthetik, mint a mesterséges intelligencia, a blokklánc, a robotika, a felhő. Az SAP Postal Innovation Council eseményen bemutatták azt a robotot is, mely a logisztikai központokban az embereknél pontosabban, gyorsabban és fáradhatatlanul válogatja szét, készíti elő kézbesítésre a küldeményeket. Hasonló robottal a német posta kísérletezett tavaly: használatával a kézbesítőnek nem kell nehéz táskát cipelnie az utcán, a több mint egy mázsával terhelhető, szenzorokkal felszerelt robot automatikusan követi a kézbesítőt, aki ebből tudja kivenni az adott címre szóló küldeményt. A mesterséges intelligencia szintén a mindennapok része lehet a jövőben: ha például a kézbesítő nem találja otthon a címzettet, akkor a mesterséges intelligenciával felruházott digitális asszisztenstől egyszerűen megkérdezheti, hogy az illető megadott-e alternatív elérhetőséget, és vele, illetve kollégáival is menet közben egyeztethet a kézbesítés útvonalának optimális módosításáról.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Jó évet zárt a Kulcs-Soft

vas máj 6 , 2018
Erős üzleti évet zárt a Kulcs-Soft. 2017-ben a vállalat 25 százalékkal növelte működési bevételét az előző évhez képest. A társaság közgyűlésének határozata értelmében részvényenként 81 forint osztalékot fizetnek a tavalyi 46 forinttal szemben — közölte Szabó Ervin a társaság vezérigazgatója. A Kulcs-Soft papírjainak árfolyama 700 forintról 1300 forint fölé emelkedett […]