Alakul az állami mobilcég

Mobilcég-alapításba fogott vélhetően Magyar Posta. Bár még nem jogerős az NMHH frekvenciaárverésének végeredménye – melyen a Magyar Posta, a Magyar Fejlesztési Bank és a Magyar Villamos Művek konzorciuma nyert öt megahertzes sávot a 900-as blokkban – a Posta máris cégalapításba fogott. A nyilvános cégadatbázis adatai szerint kérvényezték az MPVI Mobil Zrt. bejegyzését. A cégről egyelőre semmilyen adatot nem mutat a cégadatbázis, csupán azt, hogy van, de a tájékoztató alapján bejegyzés agy adóigazgatási eljárás alatt áll. A cégalakulással egyidőben az MPVI.hu domain-t is lefoglalták, a regisztráció a nic.hu adatai szerint február 16-án történt. A domain whois találata alapján a domain használója és kontaktja is Schmidt Pál – írja a Népszabadság.

A történet 2014-es vége

Az MPVI Zrt. (továbbiakban MPVI Zrt, MPVI, Társaság, cég) 2012. március 19-én alakult 500 millió forint alaptőkével 10 százalékban a Magyar Posta Zrt. (1138 Budapest, Dunavirág utca 2-6., cgj.: 01-10-042463, továbbiakban MP), 45 százalékban az MFB Invest Zrt. (1027 Budapest, Kapás utca 6-12., cgj.: 01-10-045174, továbbiakban MFBI) és 45 százalékban a Magyar Villamos Művek Zrt. (1031 Budapest, Szentendrei út 207-209., cgj.: 01-10-041828, továbbiakban MVM) tulajdonában. A cég alapítását megelőzően a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala (a továbbiakban: Hatóság) a 900 MHz-es frekvenciahasználati jogosultság tárgyában 2011. augusztus 4-én hivatalból indított árverési eljárásában az „A”, valamint a „D” és „E” frekvenciablokkok vonatkozásában az MP, MFBI és MVM által alkotott konzorciumot (a továbbiakban: Konzorcium) nyilvánította az Árverési eljárás nyertesévé. A Részvényesek az egymás közt egyenlő arányú (1/3 – 1/3 – 1/3) frekvenciahasználati jogosultságukat a 2012. március 24-én létrejött Átruházási Szerződés alapján értékesítették az MPVI részére 10 mrd forint+áfa vételáron.

A Konzorcium tagjai 2012. március 24. napján Engedményezési megállapodást is kötöttek (Engedményezési megállapodás), amelyben az MP MPVI-vel szemben, a fenti Átruházási szerződés alapján fennálló követelése ½-½ arányban (2,1 – 2,1 mrd forint összegben) engedményezésre került az MVM-re és az MFBI-re. A követelés engedményezéséből adódó vételárat az MVM illetve az MFBI az MP részére 2012. március 24. napján teljesítette. A Részvényesek 2012. május 24-én döntöttek arról, hogy megemelik az MPVI tőkéjét, amely tőkeemelést mindhárom részvényes apporttal teljesítette. Az MVM és az MFBI az Átruházási Szerződés és az Engedményezési Szerződés alapján az MPVI által elismert követelést apportálták az MPVI-be egyenként 6,35 mrd forint értékben. Az MP egyéb vagyoni értékű jogokat apportált 1,4 mrd forint értékben (antennahely-használat, értékesítési pont kialakítási lehetősége és használata, gépjármű marketing felület használat). A Társaság alaptőkéje így 14,6 mrd forint-ra nőtt.

A Hatóság által lefolytatott árverési eljárás ellen indított peres eljárás eredményeként a Fővárosi Törvényszék az Árverési Határozatot hatályon kívül helyezte, a Kúria a 2013. február 26-án hozott ítéletével (a továbbiakban: Kúria Ítélet) a Törvényszéki Ítéletet hatályában fenntartotta. A frekvenciahasználati jogosultságának hiányára tekintettel a Hatóság az MPVI részére kiadott frekvenciakijelölési határozatot visszavonta, amely 2013. október 4-én emelkedett jogerőre. Az MPVI 2013. november 21. napján elállt az Átruházási szerződéstől, a Konzorcium tagjai a frekvencia-használati jogosultság vételáráról érvénytelenítő számlákat állítottak ki és a vételár visszafizetésére lettek kötelesek az MPVI részére egyenként 3,3 mrd forint + Áfa (4,2 mrd forint) összegben. Az érvénytelenítő számlák alapján az MPVI a frekvenciahasználati jogokat kivezette a könyveiből. 2013. november 21. napján a tulajdonosok és az MPVI között a Frekvenciahasználati jogosultság vételárának megfizetéséről Részletfizetési Megállapodás jött létre, amely alapján a vételár első részlete 2013. december 19-én vált esedékessé 1,4 mrd forint összegben, melyet a tulajdonosok tulajdoni hányadaik arányában teljesítettek.

A Felek a Frekvencia-használati jogosultság vételár fennmaradó részének megfizetéséről a 2013. december 19-én megkötött Engedményezési és elszámolási megállapodásban rendelkeztek. A megállapodás szerint az MPVI az MP felé fennmaradó követeléséből 3 mrd forint összegű követelést az MVM és az MFBI felé engedményezett egymás között ½-½ arányban. Az engedményezés után a Társaságnak az MP-vel szemben 1,1 mrd forint vételár követelése maradt, míg az MVM-mel és MFBI-vel szemben fennálló vételár követelése egyenként 5,1 mrd forint-ra
nőtt.

Az MPVI 2013. december 19-én tartott Közgyűlésén a tulajdonosok alaptőke leszállításáról döntöttek. A döntés szerint az MPVI alaptőkéjét veszteségrendezés céljából 1,9 mrd forint-tal, illetve tőkekivonás céljából további 11,3 mrd forint-tal leszállították, amelynek következtében az MPVI alaptőkéje 14,6 mrd forint-ról 1,4 mrd forint-ra csökkent, az eredménytartalék -1,8 mrd forint-ról 39 millió forint-ra nőtt a cégbírósági bejegyzést követően, melyre 2014. április 9-én került sor. Az alaptőke csökkentés leszállításának bejegyzését követően az elállás, részletfizetés és engedményezés után a tulajdonosokkal szemben fennálló követelések összevezetésre kerültek az alaptőke leszállítás során a tulajdonosok felé keletkezett kötelezettségével 2014. április 14-én.

A tulajdonosok 2013. december 20-án Részvény átruházási szerződést kötöttek, melyben megállapodtak arról, hogy a tőkeleszállítás bejegyzését követően az MVM és MFBI a tulajdonukban maradó részvényeiket értékesítik az MP részére, aki így az MPVI 100 százalékos tulajdonosává vált. A részvényátruházás 2014. április 18-án zárult, ezzel a Magyar Posta az MPVI kizárólagos tulajdonosává vált. A Magyar Posta és az MPVI legfőbb szervei 2014. június 26-án döntöttek az MPVI beolvadásáról a Magyar Postába. A beolvadást a Fővárosi Cégbíróság 2014. szeptember 23-án hozott 01-10-047398/56 számú határozatával, 2014. szeptember 30-i hatállyal bejegyezte.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az Anonymous feltörte az ifjú kereszténydemokraták honlapját

pén febr 24 , 2012
Az „iksz.net | Karbantartunk! Kérjük látogasson vissza később!” üzenet fogadja az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség honlapjára látogatókat. Az ok egyszerű: az Anonymous sújtott le a honlapra. A kalózok közleménye szerint „a korruptak és igaztalanok félnek tőlünk. Mert VÁLTOZÁST akarunk. Nem tűrjük tovább, hogy félrevezessenek és szórakozzanak velünk! Nem fogadjuk el többé, hogy egy hazug, […]
ZX-81

És még ez is...