Neten a könyvtáralapító Széchényiről és családja

Széchényi FerencA könyvtáralapító Széchényi Ferencről és családjáról hozott létre digitális gyűjteményt az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK).

Az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) Digitális Bölcsészeti Központja (DBK) összegyűjtötte azokat a digitális és digitalizált dokumentumokat, amelyek a nemzeti könyvtár megszületéséhez, az alapító Széchényi Ferenc életéhez és családjához, a kortársaival folytatott levelezéséhez és máig élő emlékezetéhez kapcsolódnak. A több mint kilencszáz tételes válogatást könyvek és könyvrészletek, cikkek és tanulmányok, kéziratok és okmányok, metszetek, festmények és fotók, valamint weboldalak alkotják. A Széchenyi – vagy a régi írásmód szerinti Széchényi – nevet nincs, aki ne ismerné hazánkban. Már a legkisebbek is találkoznak a Lánchíd oroszlánjai vagy utcanevek, terek elnevezése kapcsán e családnévvel.

Mint írják, tény, hogy leggyakrabban Széchenyi Istvánt (1791-1860) említik a legkülönbözőbb vonatkozásokban, de édesapja, Széchényi Ferenc (1754-1820) nevét viseli a nemzeti könyvtár, akinek leszármazottja, Széchenyi Zsigmond (1898-1967) kalandos élete sem ismeretlen sokak számára. A Széchényi Ferenc Archívum – Digitális és digitalizált dokumentumok gyűjteménye elnevezésű honlap elsősorban a nemzeti könyvtár névadója köré összpontosul, de a családhoz kapcsolódó legkülönfélébb dokumentumokat is tartalmaz, köztük számos kevésbé ismert adatot és képet, amelyek korábban digitális formában még nem voltak elérhetők.

A webarchívum egyaránt hasznos forrás lehet a korszak és a Széchényi család iránt érdeklődők, pedagógusok, tanulók, kutatók számára. Az oldalon a digitális gyűjtemény böngészése mellett részletes életrajzi tanulmányt is olvashatnak az érdeklődők, továbbá egy linkgyűjtemény segítségével válogathatnak az OSZK egyéb, a témához kapcsolódó webes tartalmaiból. Ez utóbbiak között találkozhatnak interaktívan böngészhető adatvizualizációval, amelyet szintén a DBK munkatársai készítettek azokról a személyekről és intézményekről, akiket, illetve amelyeket a gróf levélben tájékoztatott az alapításról és megajándékozott a könyvtári katalógus első nyomtatott köteteivel.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Van esély a nagy vagyonok megadóztatására

sze júl 12 , 2023
ShareTweetPinShareAz Európai Bizottság (EB) úgy határozott, hogy nyilvántartásba veszi A nagy vagyonok megadóztatása az ökológiai és társadalmi átmenet finanszírozása érdekében című európai állampolgári kezdeményezést. A kezdeményezés azt szorgalmazza, hogy a bizottság az ökológiai és az ahhoz kapcsolódó társadalmi átállás érdekében vezessen be vagyonfeleslegre irányuló európai adót. Célja, hogy hozzájáruljon az […]
A 100 leggazdagabb magyar első tíz helyezettje

És még ez is...