Nem csökkenti, hanem növeli a vállalatok költségeit a MI

DeloitteA Deloitte előrejelzése szerint a generatív mesterséges intelligenciára vonatkozó vállalati kiadások 30 százalékkal emelkednek az idén a 2023-as 16 milliárd dolláros becsült értékről.

A nyilvános adatokon tanított mesterséges intelligencia modellek nemcsak segíteni tudják a vállalatokat, de használatuk számos kockázatot is jelenthet. Ennek elkerülése érdekében, valamint a produktivitás javítása, a költségek optimalizálása és a komplex információk megértése miatt egyre többen a saját adataikat használva tanítják a generatív mesterséges intelligenciát – derül ki a könyvvizsgáló és tanácsadó cég TMT Predictions 2024 kutatásából. Az elemzés szerint: mivel a generatív modellekhez hatalmas mennyiségű adat szükséges, a nyilvános modellek első hullámát főként a rendelkezésre álló legnagyobb adathalmazon, a nyilvános interneten tanították. Emiatt a modellek átvették az internet torzításait, ellentmondásait és pontatlanságát is. A nyilvános adatokból tanított modellek a szerzői jogokat és a jogtisztaságra vonatkozó szempontokat is figyelmen kívül hagyják.

Mivel a generatív mesterséges intelligencia alapvető képességei meggyőzőek, a nyilvános megoldások használata pedig nem kívánt kockázatot rejt magában, így egyre több vállalkozás tervezi saját adatain tanított saját modellje bevezetését. Ezzel elkerülhetők a szerzői jogi és használati joggal kapcsolatos problémák, a vállalkozások pedig testreszabott megoldásokat fejleszthetnek ki. Azoknak a vállalatoknak, amelyek évek óta halmozzák fel az adatokat, most lehetőségük nyílik arra, hogy a generatív mesterséges intelligencia segítségével még többet hozzanak ki összegyűjtött adataikból. Ennek hatékony megvalósítása segíthet megoldani a nyilvános modellek jelenlegi kihívásainak egy részét, ehhez azonban átgondolt befektetésekre és döntésekre lesz szükség – hívta fel a figyelmet a Deloitte.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A pro bono informatika úttörője a Morgan Stanley

szo márc 2 , 2024
ShareTweetPinShareA profi programozók önkéntes munkája könnyítheti meg a fogyatékkal élő emberek munkához jutását. A Morgan Stanley budapesti munkatársai immár hatodik éve segítenek önkéntes szervezeteknek továbblépni a digitális evolúciójukban. Az elmúlt bő fél évben nemcsak a Mellrákinfo Egyesület honlapját újították meg, hanem a Salva Vita Alapítványnak is kifejlesztettek egy új online […]
Morgan Stanley

És még ez is...