Az influenszerek negyede durván szabályszegő

Gazdasági Versenyhivatal - GVHA véleményvezérek negyede tartja be csak minden esetben a reklámjelleg feltüntetésére vonatkozó szabályokat, az influenszerek negyede azonban soha, vagy csak ritkán teszi ki a kötelező tájékoztatást.

Az Európai Bizottság és 22 tágallam valamint Norvégia és Izland fogyasztóvédő hatóságának közös akciója 2023-ban több mint félezer influenszer marketingtevékenységét vizsgálta. Az ellenőrzött 576 véleményvezér 97 százaléka tett közzé kereskedelmi tartalmú posztokat, de erről csupán minden ötödik tájékoztatott, míg 38 százalék egyáltalán nem használta a kereskedelmi tartalomra utaló megjelöléseket. Hasonló eredménnyel zárult a hazai vizsgálat, amelynek keretében a GVH nem versenyfelügyeleti eljárásban 28 magyar véleményvezér közösségi platformján (Instagram, Youtube, Facebook, TikTok) a megjelent tartalmakat tekintette át.

A vizsgált influenszerek döntő többsége több százezer követővel rendelkezik, de öt véleményvezér követőinek száma az egymilliót is meghaladta. Az influenszerek többsége (54 százalék) általában jelzi a promóciós tartalom tényét, de nem mindig – tájékoztatott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), hozzátéve, hogy többnyire az influenszer személyéhez valamilyen módon köthető termékek esetében marad el a reklámozás tényének feltüntetése.

Az esetek csupán harmadában tüntették fel megfelelően a tájékoztatást (például #reklam vagy szponzorált tartalom). A vizsgált bejegyzések kétharmadánál csak további kattintás után, vagy nem a szöveg elején, a szövegbe beolvadó módon, bizonyos esetekben nem a közzétett videó teljes hosszában volt látható a reklámjellegre utaló információ – ismertették a vizsgálat eredményét — ismertette a GVH a témában lefolytatott uniós vizsgálat eredményeit.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Szerelmet színlelő szörnyetegek ügyében nyomoz a BRFK

hét febr 19 , 2024
ShareTweetPinShareA Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) 36 olyan csalás ügyében nyomoz, ahol az áldozattól az érzelmekre hatva csaltak ki milliókat az interneten. Gyakran lehet találkozni internetes fórumokon, kommentszekciókban, társkereső oldalakon olyan – esetenként magyartalan, fordítóprogrammal generált – üzenetekkel, amelyekben ismerkedést kezdeményeznek romantikus hangvételben. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy a beszélgetőpartnerünknek mi lehet a […]
házasságszédelgés a neten

És még ez is...